Blog

Rikligt med mat

Om tidpunkten för slakt var väl avpassad, är om möjligt styckningen ännu bättre anpassad. Slaktkroppen har hängt i 18 dagar för att möras, temperaturen ligger på några plusgrader och vi bestämmer ganska omgående att stycka i två dagar. Kroppen kan hänga ett dygn till. 

Det är jobbigt att stycka en fullvuxen highländare. Man måste vara både kunnig och stark. Bra att vi är två med ganska god vana, även om det är långt mellan gångerna. 

styckschema

Vi börjar med att dela kroppen i två delar. En del till mig och en till Bernth, Vi jobbar intensivt och koncentrerat under tystnad. Pausar ibland för att tänka till och ta igen oss. Styckschemat är till god hjälp.

stycka 5577

Det sista finjobbet gör jag i köket och de gäller att dela muskebitarna i hinnorna.

stycka 5585

Som alltid kokar jag buljong av benen och får tio portioner köttsoppa.

stycka 5578

stycka 8094

Det blir 75 kilo benfritt kött till oss var. För att veta vad som är vad i frysboxen syr jag tygpåsar av ett par gamla lakan. Nu ska det bli lättare att hitta rätt köttbit när det är så dags.

 

 stycka 5584

En hel del ben blir över och de får Carolines hund att gnaga på.

stycka 5579

Städningen får anstå en dag.

stycka 8092

Det sista momentet är att kadaverbilen hämtar slaktavfallet.

 

 

 2022 12 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perfekt timing

November har varait ovanligt varm, vilket har varit gynnsamt för de skenande elpriserna. För att inte prata om härliga dagar i trädgården och på alvaret. Men jag ska ju slakta och då får det inte vara varmt. Jag har haft stenkoll på SMHI:s prognoser och från och med torsdagen den 17 november ska det vara stabil slakttemperatur, 1 - 7 grader.

Bernth kommer på utsatt tid och jag har planerat för slakt av Cattos. Men det är som förgjort. Stussan kommer fram till foderbordet och det gör även Ljuva. Men dessa två tama kossor ska vara kvar. Snart ansluter Märta och är förnöjd med nästan hela foderbordet för sig själv. Det är bara att tänka om och Bernth skjuter Märta i hjärnan. Snabbt faller hon ihop och förstod aldrig vad som var på gång. De övriga nio korna tittar på Märta och kommer fram för att se vad som har hänt. Ganska omgående backar de och jag fodrar dem ute i hagen.

slakt 8043

slakt 8049

Kroppen ska hänga i 15 - 18 dagar för att möras och därefter vidtar styckningen

 

slakt 8047

Nico nosar på slaktavfallet, men det är inget som faller honom i smaken.

slakt 8053

Däremot blir lungorna, levern och hjärtat god mat till Nico och katterna. 80 portioner ligger i frysen

slakt 8046

Korna flyttar över till Rösåkern och Jutan. Men gräset i hagen bakom paddocken smakar gott.

2022 11 17

Massor av blod

catto 7849

Ulrika ringer till mig och säger att en av korna blöder kraftigt från höger fram. Oj, oj! Jag är snabbt ute på alvaret och ser att det är Catto som blöder. Och det är inte måttligt! Men hon haltar inte och ser ut att må bra. Äter och rör på sig. Hmm... vad gör jag nu? Till att börja med tar jag hem korna till Hemlotten så att jag har koll på dem. Blåser i visselpipan och vips kommer allihop på rad. Jag belönar dem rikligt med hö. Jättegott.

cato ko220829  catto 5309
Det droppar blod från benet och jag försöker spola med vattenslangen. Det går inte. Alla korna springer sin väg. Jag spolar länge för att de ska vänja sig, men varje gång någon får lite vatten på sig går de undan. Jag inser att jag inget kan göra och låter tiden ha sin gång. 

catto ko 5296
Morgonen därpå har Catto slickat rent benet och jag ser inget blod eller sår. Jag tror att Cissi har lösningen, när hon säger att det kan vara en blodigel som förorsakat blodflödet. Jag bestämmer mig för att så är det.

catto ko ut
Korna får gå kvar en dag till, men sen vill de ut på alvaret och jag öppnar grinden.

2022 08 23

 

Indikatorer

ko211115 2Korna är mina indikatorer på att det fortfarande finns gott om mat på alvaret. Korna har fått hö till och från i flera veckor, men kommer bara hem sporadiskt och tar sig ett "mellanmål". För det mesta väljer de alvaret och går ganska långt bort på grannens nyröjda områden. Annat är det på vintern när maten fylls på.

ko211115 1
ko211115 3   ko211115 4
Stussan och Snövit får nöja sig med att stå bakanför, som man säger på Öland. De tar sig en tugga och drar sig bakåt.

2021 11 08

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers