Nyheter från Lenstad 2021

18 aug Sæfaxi och Amanda
Amanda är ny i stallet och rider på Sæfaxi

16 aug Cissi tömkör två hästar
Både Muskur och Freyja får sig en genomkörare av Cissi.

14 aug På egna äventyr
Strumpnisse har inte synts till på fyra dygn och nu är jag orolig. Har han återvänt till Byxlkrok?

3 aug Gott om hö
Allt hö är på plats och i år blev det mer än djuren behöver för kommande vinter. Skönt med råge.

30 juni Dreitill och Prins
Efter många år i Lenstad är det dags för Dreitill och Prins att dra vidare. En åker norrut och en söderut. Båda ska bli ridhästar.

19 juni Coronasäker städning
Årets städning blir på annat sätt än brukligt, eftersom det råder restriktioner i hur många som får vara på samma plats. Vi delar upp oss i två lag och städar effektivt. Ingen fika blir det heller.

19 juni Sommarhästar
Teitur, Vipar och Faramir kommer för att tillbringa sommaren i Lenstad. Teitur har varit här många somrar, men de två andra är här för första gången.

13 juni Skritt på lång tygel
Skritt på lång tygel kan vara riskfyllt och det är många olyckor som sker i det tillståndet. Så även för mig och Tira.

11 juni Morgonrutiner
Hästarna är vanedjur, precis som många andra. Det är sommarvarmt och alla är törstiga.

9 juni Godsaker
Hovslagare Anders är populär.

29 maj Sent vårbete
Det har dragit ut på tiden för hästarna att komma ut på Mosshorvan, men när det väl är dags så ...

24 maj Nytt avlopp
Blåa huset har fått en nya avloppsanläggning och dränering runt huset. Detta var välbehövligt, men hästarna tvingades gå kvar i vinterhagarna.

15 maj Maskrapport
Proverna från Kolla masken visar lågt parasittryck.

9 maj Kolla masken
25 hästar ska kontrolleras för mask i avföringen, men det är som om någon har sagt till hästarna att knipa. Inget är som det brukar. Flertalet hästar kniper allt vad de kan öch det tar nästan ett dygn innan 25 bajspåsar är klara för att skickas på analys.

24 april Räv på mossen
Tidigt på morgonen går jag ut för att titta på fåglar, men det är jag inte ensam om att göra.

23 april Nya foderrutiner
Alla djuren går nu på Jutan och Rösåkern och jag fortsätter med utfodringen med en daglig giva. Hästarna och korna samsas fint kring högarna med hö. 

16 april Pialektioner
Hela förmiddagen rids det i paddocken och Pia instruerar oss. När lektionen närmar sig sitt slut är vi nöjda allihop. Om två veckor kommer Pia tillbaka.

15 april Avslut
Sista höbalen i stallet är på upphällning och för dem som har fri tillgång till hö är det snart ett minne blott. Ensilageplasten är bortstädad och nu är jag klar för en behagligare period på gården. Ingen utfodring - bara rida, göra ved och påta i trädgården.

2 april Stannar i skogen
Jarpur ska följa med som handhäst till Tira och jag håller honom kopplad större delen av ridturen. När vi har en kilometer kvar till stallet kopplar jag loss honom. Och han stannar omedelbart kvar i skogen och är jättenöjd över nya betesmarker.

30 mars Råttkontroll
Skönt! Inga råttor och möss på gården, konstaterar Marie från Anticimex. Så bra blir det om man förvarar foder i slutna tunnor och snålar med maten till ankorna.

28 mars Från vått till torrt
Som det ser ut på marken. Geggigt och vattensjukt. Hästarna bökar i sörjan och blir superskitiga. Men så slår vädret om och man kan se några gröna strån på backen.

11 mars Snart uppkopplad
Det har tagit fem år att få IP-Only att komma till skott med fiberdragningen i Lenstad. Idag får jag tomrör indraget på tomten och en dosa i väggen vid datorn. Det finns hopp om att det kommer fiber i röret inom kort.

3 mars Eldar igen
Åter dags för eldning. Den som trodde att en hästgård handlar mest om att ta hand om hästar, får tänka om. Det mesta jobbet är att hålla ordning på markerna. Men jag gillar att röja och elda!

28 feb Skida eller rida
Skidsäsongen är över och nu är det ridning på schemat. I år hann jag med fem eller kanske var det sex skidturer. Både på Kyrkvägen och ut på alvaret. När det gäller ridning hör Långa järnvägsbanken till vårens höjdpunkter och jag tar en tur med Jarpur och Tira.

25 feb Tidig grillsäsong
Det fikas dagligen i Lenstad och idag är det till och med grillsäsong.

22 feb Bjudna och objudna gäster
Matborden för fåglarna lockar allt fler matgäster och nu kryllar det av gulsparvar. Men det kommer även en del objudna matgäster.

13 feb Snöoväder
Det har snöat och blåst rejält. Det kom cirka två decimeter på natten mellan torsdag och fredag. Allt var översnöat när jag vaknade på morgonen. För egen del skottade jag fram gångarna till stallet och foderborden, men det stora jobbet gjorde Björn med sin stora hjullastare.

11 feb Havrebaren är öppen
För många år sedan, då vi hade unghingstar i Lenstad, hade vi en havrebar. Den är nu åter öppen för vissa utvalda.

6 feb Byter hage
Gandur behöver mer mat nu när det är kallare och snö på backen. Han blir välkomnad av alla hästarna i den nygamla flocken.

4 feb Tillskott mitt på dagen
Hästarna, i hagsystemet intill stallet, äter halm mellan hömålen och för att det inte ska bli trängsel lägger jag ut högar med halm. Finns det inget annat att äta är halm väldigt populärt.

1 feb Vinterfåglar
Det är dags att räkna fåglarna vid deras matbord. Jag rapporterar till BirdLife: 1 koltrast, 2 större hackspettar, 4 kajor, 6 pilfinkar, 7 blåmesar, 9 gråsparvar och 10 talgoxar. Den lilla rödhaken kom inte med, men det finns ett par som kommer emellanåt.

31 jan Kyrkvägen
Lenstad Gamla Kyrkväg var förr i tiden huvudvägen mellan Lenstad och Torslunda. Vägen slingrar sig fint mellan åkrarna och vi rider på den i stort sett varje dag. Den är även en del av Mörbylångleden och lockar till sig cyklister, joggare och flanörer. Idag tar jag kameran med mig och går upp till den nygjorda dammen.

29 jan Vintern är här
Ombytligt väder! Idag rider vi galopp i snön med minnen från vår tonårstid.

25 jan Innesittarväder
Riktigt trist väder idag. Regnit och blåsigt. Vi håller oss inomhus.

13 jan Mycket på gång
Hö från 2018 och det är mycket fint. Är balarna bara väl plastade och inga djur är framme och biter hål, kan man förvara hö i åratal. Korna och hästarna får fyra balar att dela på.
Även hästarna i stallet behöver byta foder, från hö till hösilage. Och vilken fin vinterdag det var idag!

11 jan Olyckstillbud
På radion säger reportern att arbetsplatsolyckorna har minskat under 2020 och är det lägsta på länge. Men inte inom lantbruket, där ligger de fortfarande på samma höga nivå. Om jag skulle rapportera hur det går för mig på gården, skulle antalet tillbud öka. Idag håller jag på att välta med traktorn.

5 jan Fladdermöss i jordkällaren
Just nu räknar jag till fem fladdermöss i jordkällaren och jag är försiktig när jag hämtar potatis och äpplen. Fladdermössen vill inte bli störda, men jag har läst att de klarar enstaka försiktiga besök av husägaren emmellanåt.

1 jan Gott Nytt År
Nytt år och det ser jag fram emot. Ingen corona, närhet och fina ridturer, Eller bara att få njuta av livet på landet i underbara Lenstad

saefaxicissi5strumpnisse aughoprins linn 200105

stada21sommarhastarmbrottmorgonrutin

mosshorvan

avlopp

mask

rav210424

fodra210423

pialektion

insamling

jarpur210402

anticimex

parla210317

fibereldar

skidar

grillar1

gulsparv

snoat

havrebar

gandurhage

halmvinterfaglarkyrkvagen

galopp210129

vinter210125 

ensilagestartvinter210113traktorlut

fladdermus

2hästhuvuden

 

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers