Blog

Invallning

Länsstyrelsen vill att vattnet på södra delen av Lenstad alvar ska vara kvar längre på våren. Denna del ligger högre än Södra Utmossen och redan i början av maj rinner vattnet undan. Länsstyrelsens mål är att det ska vara kvar ända in i juni och också stanna kvar längre på Kalkstads marker. Därför har länsstyrelsen lagt pengar på att valla in denna del av alvaret.

lst 8813  lst 8826

I slutet av sommaren rycker tjänstemännen på länsstyrelsen ut för att titta på området. Tillsammans med Niclas från Kalkstad påbörjar de arbetet med att göra en grind mellan Lenstad och Kalkstad.

lst 8837

lst 8839
Niclas täpper till "kanalen" under den gamla markvägen.

lst 1796
Detta är målbilden.

lst 9087
I början av hösten återupptas arbetet och nu är det stora maskiner och mycket grus. 

lst 9092
Invallningen görs genom att bygga en lång och bred väg över alvaret.

lst vintervila2017

Detta är samma plats där den nya vägen går.

2023 10 27 

Stormen Babet

Det blåser rejält och kanske är det storm. SMHI kallar denna storm för Babet och det är i Storbritannien som stormen har fått sitt namn. Stormar började få namn på 1950-talet så att människor lättare kunde engagera sig i väderprognoser. Det gjorde det också lättare för prognosmakare att prata om stormar och diskutera deras framfart i olika mediekanaler. Vem minns inte Gudrun, Egon och den utan namn.

Nåväl, nu är Babet i Lenstad och blåser runt. Redan på fredag förmiddag blir jag orolig och funderar på om jag behöver stadga upp mina döda äppelträd. De som fungerar som stöd för klängväxter och fågelmatare. Risken är att de faller mot huset. Jag går ut för att binda upp dem, men när jag kommer ut ligger de redan på backen!

storm

storm1

Vilken tur att det är ostliga vindar och trädet faller från växthuset och inte på.

storm2

Lördag morgon går jag ut i regn och rusk för att inspektera. Ett flertal träd har blåst omkull, men bara två ligger över stängslet. Dessa två får jag ta hand om snarast, medan resten av träden får ligga tills jag har tid. 

2023 10 21

 

Magiskt

Efter en lång dag med Oddurkamp på gården går jag ut på alvaret för att njuta av stillheten. Det är magiskt - stilla, varmt och solen i nedan.

agretthager 6641
På andra sidan mossen siktar jag ett par ägretthägrar. Det går inte att komma nära, men jag sitter länge och bara tittar på dem.

sadesarla 6631

I närheten där jag sitter flyger massor av sädesärlor. Det är både vuxna och ungar.

sadesarla 6644
Sädesärlan är inte lika skygg som hägern.

2023 09 09

Godkända

Lada Niva och Boj är båda från 1987 och således 72 år tillsammans. Båda fordonen blr godkända vid besiktningen. Ladan med några få anmärkningar och hästsläpet felfritt. Undrar hur många gamla fordonen som är lika välskötta som mina?

besiktning 8810

2023 08 16

Oslaget är bäst

Under juli har det varit varannandagsväder och åkrarna utmed Gamla Kyrkvägen har stått oslagna. Många har frågat om dessa åkrar inte ska slås i år, när skörden i juni blev så knaper. Jo, visst ska de slås. Men oslaget är bäst när vädret inte är stabilt. Det är bättre att vallen står på rot än ligger på backen och blir blöt.

oslaget 8781  oslaget 8804

Äntligen några dagars uppehåll så att Leif kan slå  och bala höet. Det blev totalt 11 balar och nu har jag, inklusive överskottet från i fjol, 103 balar. Det kanske räcker, men troligtvis inte. Behovet brukar ligga på närmare 120 balar. Behöver jag fler finns det alltid att köpa.

2023 08 12

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers