Blog

Nygamla rutiner

ensilagestart1

Höbalarna i stallet är på väg att ta slut och vi tar in fyra hösilagebalar. Med förenade krafter kommer de på plats.ensilagestart2

2021 01 13

2021 01 13

Hö från 2018

I ensilageförrådet på Jutan har jag kvar sex balar från 2018 och igår, i samband med traktortillbudet, drog jag ut fyra. Hur fint hö som helst och den som minns kommer ihåg att höet från 2018 var en av de allra bästa höskördar vi ha haft i Lenstad. Hoppas att korna och hästarna förstår att detta är lyxmat!

ho2018 2 ho2018 1

2021 01 13

olycksTillbud

SMHI spår riktigt med snö till på onsdag och jag tänker att det är bra med framförhållning. Tar ut traktorn för första gången denna säsong och kör ut till ensilageförrådet på Jutan. De första balarna ska stå nära stenmuren vid Lilla Skogen. Jag backar ut balarna och ser inte riktigt var jag kör. Plötsligt kör jag över en stor sten i muren och fastnar med schaktbladet. Kommer vare sig fram eller bak. Hjulen slirar. Här gäller det at ta sats, tänker jag, och plötsligt far traktorn iväg bakåt helt okontrollerat och hamnar på sniskan i stenmuren. Jag blir jätterädd. Traktorn lutar nästan 30 grader och håller på att välta. Vet inte riktigt hur jag fick stopp på traktorn? 

traktornlutar

Jag är minst sagt skärrad och ser framför mig hur jag kunde ha legat under traktorn. Ringer till Leif, som lovar att komma. 

traktornlutar1 traktornlutar2

traktornlutar3

Leif puttar lite på traktorn och säger "Det är inte mycket som behövs för att den ska välta". Leif tar bort några stenbumlingar och tror att han kan dra loss traktorn försiktigt. Sakta, sakta drar han och så bra det går. Traktorn står på plan mark. En sten faller från mitt hjärta och jag vet inte hur jag ska kunna tacka Leif. Vad skulle jag göra utan honom?

2021 01 11

Fladdermöss i jordkällaren

fladdermus 1Först såg jag en, sen en till och efter ytterligare ett par dagar var det fem stycken. Det är fladdermössen jag skriver om och som övervintrar i jordkällaren. Under vinter går fladdermössen i dvala och vill ha en temperatur på cirka 0 - 5 grader, ungefär som potatisar och äpplen. En gammal jordkällare är perfekt. 

Fladdermössen rör inte maten i jordkällaren och under vinterns dvala äter de inte och skitar därför inte heller ner. Normal användning av jordkällaren stör inte övervintrande fladdermöss, men jag är försiktig när jag går in i källaren. Öppnar dörren långsamt för att inte störa.

fladdermus 2

Mer att läsa om övervintrande fladdesmöss.

2021 01 05

Tillstånd

Lagom till jul fick jag tillståndet att ta emot hästar på gården. Det gamla tillståndet stod på Jan och det var dags att revidera det. Två inspektörer från länsstyrelsen var här i början av december för att titta på alla hästar, vindskydden, stallet och hästpassen. Allt blev "godkänt". Jag fär ha 40 hästar tillsammans med mina tio kor.

Om någon vill ta del av hela texten är det bara att höra av sig.

tillstand

 

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers