Blog

Blandat arbete på gården

Det här är en av de där dagarna när tiden bara rullar på. Hovslagaren kom klockan 09.00 och innan dess hade jag, med hjälp av Anki och Maja, samlat in alla i hästarna i hingstflocken, fått på dem grimmor, tagit in dem i stallet och tryckt i dem avmaskningsmedel. Det gick bra, trots att Vonar Neisti lyckades lyfta av grinden vid gångjärnssidan mitt i allt ihop. Hästarna skötte sig exemplariskt i stallet och allt var lugnt och fridfullt. 

Hingstarna väntar på att få gå in i stallet
Tullamore har fått en tjutkalv som heter Oskar Plötsligt mullrar åskan runt omkring oss och jag skyndar att hämta hem några ur stoflocken, som också ska verkas. När jag passerar de dräktiga kossorna ser jag att Tullamore kalvar. Nu gäller det att få på öronlapparna, tänker jag, och undrar om hovslagare Anders kan hjälpa till? Jo visst. Ut med öronlappar och tången. Anders håller undan kossorna och jag hinner få på kalven en lapp innan Tullamore brölar och rusar fram mot mig. Bättre fly än illa fäkta tänker Anders och jag samtidigt. Vi nöjer oss med en lapp.

Det är en tjurkalv och han får heta Oskar, som i åska.

Midnight Dancers ägare, Helen, har kommit för att vara med vid verkningen och hon tycker att Bróðirs mule är väldigt stor. Vi tittar närmare och ser att han ser mer ut som en tapir än häst. Det här har gått fort. När jag tog in honom var han helt normal. Ringer veterinärjouren som kommer inom en timme. Veterinär Lena tror att det är ett ormbett. Hon kollar att han andas och kan äta. Vi gör inget utan avvaktar utvecklingen. Bróðir får stanna hemma och får sällskap av Midnight Dancer, som är lite snorig. Bróðir har blivit ormbiten
Camphino och Birk har fått sår på frambenen. Äntligen är det dags att ta ut hingstarna/valackerna till sitt nya område på alvaret. Helene hjälper till och vi tar Ymir, Hördur, Tiger och Hebbe i första omgången. När vi kommer tillbaka för att ta nästa gäng, kommer Hebbe i full galopp efter oss! Nu tar vi med oss Nykur, Frosti, Vonar Neisti, Freydir och Hebbe springer med oss ut igen. Äntligen åtta hästar på rätt ställe och gaten som Hebbe sprang igenom lagar jag provisoriskt. Helene åker hem och jag går in och tar en macka. Ut igen och nu hjälper vår granne Christina, Panells ägare, till. Vi tar ut resterande sex hästar. Stormur, Fjalar, Leiknir och Naggur i grimma. Azlan och Gimli går lösa. Äntligen är alla hästar på rätt plats. Birk och Camphino är hemma hos sina respektive mattar för penicillinbehandling. Båda två har fått var sitt fullt sår.
Klockan halv åtta slår jag mig ner framför teven. Jan är på fotbollsresa i Skåne och Blekinge och ska komma hem vid midnatt.

Jag funderar på om vi inte ska inrikta oss på ankorna helt och hållet? De är lättskötta och producerar goda middagar. Igår fick den grå honan 15 ungar.

Den gråa ankan har fått 15 ungar

2009 07 08

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers