Blog

Tullamore

Tullamore föddes den 14 juli 2006 ute på Alvaret. När hon var tre dagar hade vi inte sett henne det senaste dygnet och började leta. På hennes fjärde dag hittade vi henne. Hon satt fast i gyttjan vid mosskanten. Dalmore stod i närheten. Vi hjälpte Tullamore att komma loss och Dalmore gick före upp på torr mark. 

Tullamore 1,5 månad


Hela rumpan blev skinnflådd

Vi blev dock tvungna att ta hem Tullamore, eftersom hon var helt täckt med fluglarver! Stackars liten. Vi tvättade henne och badade henne i såpvatten tills hon blev ren. Hon blev dock allt sämre och under två dygn matade vi henne en gång i timmen med kalvnäring.

Efter en stark penicillinkur och mycket omvårdnad piggnade Tullamore till och Dalmore tog hand om henne. Ko och kalv fick vara instängda i lösdriften i en månad, eftersom Tullamore tappade sin päls på rumpan och ryggen. Fluglarverna hade ätit upp pälsen fullständigt och hon tålde inte solen. Successivt fick Tullamore vara ute. Först på nätterna och därefter molnigadagar. När hon var två månader släppte vi tillbaka Dalmore och Tullamore till flocken.


Jan fick hålla i Tullamore när vi smörjde såren


Efter en månad är pälsen på väg tillbaka
   

Tullamore med sin kalv Oskar
Tullamore med sin kalv Oskar, som föddes när det åskade sommaren 2009. Man kan se att Tullamores päls på ryggraden fortfarande är skadad.

I maj 2011 fick Tullamore sin andra kalv och det var det mest obehagliga vi varit med om. Tullamore blev helt galen och stångade och slängde sin kalv högt upp i luften. Först efter flera timmar lugnade hon ner sig och kalven fick vara i fred. Vi frågade några veterinärer senare om de hade någon teori. Det är som med människor, någon får ibland en psykos vid förlossningen.

Tullamore har nr 624

Vi skickade Tullamore till KLS sommaren efter förlossningspsykosen. Hon var då drygt 5 år.

Fett Klass Vikt  
-3 O- 219  

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers