Lösdrift på vift

Det har blåst på Öland och inte måttligt. Jag tror att det minst var storm och vårt vindskydd på kullen, det som är kornas och hästarnas favorit, blåste all världens väg. På onsdag eftermiddag tog vinden i rejält och man kunde knappt stå upprätt. De som var i stallet hörde plötsligt en smäll utifrån hagarna och när de tittade ut såg de det här: (Bilderna är tagna dagen därpå då solen sken igen)

stormskada 11

stormskada 8

Det är oerhörda krafter som kommer lös i vinden. Vindskyddet har stått i 18 år och klarat många stormar, både Gudrun och Egon, men inte dagens onamnade storm. Taket flög iväg 40 - 50 meter och hejdades av stenmuren och några träd. Takstolarna låg spridda över ett stort område i hagen.  Chatrin, Linn och jag  stängslade bort hästarna från området på onsdagen, när det stormade och snöade som mest. Det var knappt vi kunde stå upprätta.

Som tur var skadade sig vare sig djuren eller någon människa, men hästarna blev rejält skrämda. När de lugnat ner sig stod de och tittade mot det som en gång var ett vindskydd. Dagen därpå är det lugnet efter stormen. Sigun, Cissi, Thorsten och jag hjälps åt med att röja upp

stormskada 7.

stormskada 10

stormskada 9

Thorsten kastar upp kroken över taket  

Det stora taket, som står rätt upp, blev minst sagt en utmaning. Thorsten hämtade en specialkrok, slängde upp den över plåten och när den satt fast drog jag loss hela taket med traktorn.stormskada 4

Vår traktor från 60-talet är användbar till det mesta. 

stormskada 3

FikaFör att hämta krafter tog vi oss en fika efter två timmar. Det var välbehövligt och därmed orkade vi ytterligare två timmar.

stormskada 6

 stormskada 12

Lösdriften är nu ett minne blott och den kommer inte att byggas upp förrän tidigast till sommaren eller hösten. Men kanske ska den få en annan funktion i väntan på uppbyggnad. Odlingsplats för tomater, gurkor, rödbetor, potatis, purjolök, morötter ..... Det är välgödslat och det behövs bara ett plasttak så är det ett perfekt växthus. 

stormskada innan

Så här kunde det se ut i lösdriften innan stormen tog tag i den.

2017-01-12

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers