En vanlig söndag

Stussan får vällingUpp klockan halv sju för att ge Stussan sitt morgonmål på flaska. Och just då passar Olga på att kalva! Öronlapparna får vänta ett tag. Hämtar istället Bróðir och Jarpur. Rider Bróðir i paddocken och Jarpur en tur i skogen. Måste träna Jarpur inför TREC-tävlingen i Borgholm om ett par veckor.

Därefter är det dags att sätta lappar i öronen på Olgas kalv, som får heta Vanja dagen till ära. Det går galant. Olga går en sväng och kalven ligger tyst och snällt på marken när jag lappar.

Sen är det gårdsjobb och idag står det städning av hagar på schemat. Stormar, hästar och kor har sett till att det ligger massor av träd och grenar utmed åkerkanterna. Det blir tre fulla släpkärror som vi får elda lite senare, eftersom det blåser för mycket idag. Annat var det för fjorton dar sedan, då jag eldade sju högar med ene som hade legat ett par år.

Jan samlar gamla träd och grenar

När vi är klara med ihopsamligen av träd och grenar kommer kalv nummer sju. Det är Rut som får en ljusgrå tjurkalv. En Grålle. Vi avvaktar med öronlapparna. Rut muar och buffar på sin kalv och vi går inte nära. Det kan slå slint i huvudet på en ko och då vet man inte vad som kan hända. Vis av erfarenhet går vi därifrån. Framåt kvällen kan vi lappa kalven som av misstag har hamnat på utsidan av staketet. Perfekt för oss.

Kollar hingstarna innan jag tar en kvällsritt på Tira upp och ner till grishuset. Jan ger Stussan sitt kvällsmål innan det blir helt mörkt ute.

Higland cattle med kalv
Olga och Vanja.

kalv1506 1
Olga med sin nyfödda kalv, Vanja
kalv1507 2
Rut med sin nya lille Grålle

Higland cattle kalvar
Isbjörn, Märta och Goldi  

elda
Jag eldar sju högar med ene, som har legat i flera år i väntan på ett lämpligt eldningstillfälle.

2015 05 24

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers