Tjur blir stut

Fem instängda tjurkalvar

Fem tjurkalvar ska förvandlas till stutar och nu gäller det att sortera kor och kalvar på bästa sätt. Vi har förberett flocken genom att flytta dem till hagen närmast stallet och vår plan är att ta in kalvarna i olika avdelningar i stallbyggnaden för att kunna sortera rätt. Allt går planenligt och snart har vi tre tjurkalvar samt Stussan, Grållan och Snövit i stallgången. In i lösdriften kommer Bonni Scott och Highland Pride. De får med sig Ljuva.

Två tjurkalvar är kvar utomhus. Med lite lock och pock får vi snart in Ivan i stallgången. Så här långt har det tagit en och en halv timme. Kvar ute bland koflocken är Lukas, Bonni Scotts kalv. Han springer och studsar och får med sig alla som finns i hans närhet. Mer sortering. Korna lockar vi in bakom stallet och nu är det "bara" tre kalvar och tre kossor kvar. Vi måste få bort Alva och hennes kalv, Tora. De är skygga och ett orosmoment. Och se då går det bra. Med även dem inne i lösdriften får vi så småningom in Lukas, som snabbt förpassas till stallgången innan hans mamma, Bonni Scott, bryter sig ut.

Bingo! En halvtimmes marginal innan veterinären kommer. Alla kossor och kvigkalvar får vi ut och tjurkalvarna stänger vi in i fårens lilla fålla. Vi hinner till och med städa i lösdriften och stallgången. Det är rejält skitigt.

Vi stänger in kalvarna bakom en grind

Vi trycker ihop kalvarna med hjälp av en grind och då är det ganska lätt för veterinären att komma åt att ge dem en insomningsspruta.

Veterinären ger kalvarna var sin insomningsspruta

kastrera tjur 4

Veterinär Anders Olsson kastrerar tjurarna så att de förvandlas till stutar. Det kommer de att vara fram till cirka två års ålder, därefter kallas de oxar. Det är inte helt säkert att alla blir oxar, en del lär nog bli middagsmat innan dess. 

Vår uppfödning av highland cattles har flera syften. Bidra till naturvården genom att de betar på alvaret, producera kött som är fritt från onödig medicinering samt slaktas under stressfria former.

  Veterinären är klar och har tvättat sina redskap

Fem nya stutar som törnsosasömn

Allt är klart och kalvarna fortsätter att sova. Det dröjer ett par timmar innan de vaknar till en ny värld. Vi drar en lättnadens suck över att allt gick bra. Så skönt att slippa oroa sig för tjuvbetäckningar.

2015 11 11

 

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers