Nyheter från Lenstad 2012

28 dec Marken är frusen och vi passar på att elda
-3 grader och nästan barmark. Perfekt väder för att äntligen elda upp rishögen som har legat sedan i somras. Hästarna och korna spanar in vad som händer, men passar även på att leka..
Även en härlig ridtur blev det med fyra av stallets ryttare.

25 dec Det blev inte som jag tänkt mig
Granen var klädd, maten förberedd, julrimmen klara och jag skulle bara ta en liten premiärtur på Jarpur innan julen skulle börja. Vad möts jag av i hagen om inte av ett stängsel i enda röra. Stängselstolpar och järntråd huller om buller. Någon av djuren hade forcerat staketet till en av foderkorridorerna. Det vara bara att laga och sen var det inte tid för någon ridning. Det får bli på juldagen istället. Tänkte jag.
Ut i hagen på juldagen för att hämta Jarpur. Då sätter Bróðir av i en sjuhelsikes fart och springer rätt in i elstaketet till foderkorridoren på Jutan. Det blev repris av julaftonen. Laga stängsel i två timmar. Det är då man önskar att hästarna var uppstallade någon annanstans! Bara åka dit, rida och hem igen.
Sara och Jennifer kom vid ett, då jag var klar, och vi fick en härlig ridtur tillsammans. Äntligen. Pigga och fina hästar.

21 dec Kastrera kalven
Vi tar det säkra före det osäkra och har redan idag, när tjurkalven Mårten är sex veckor gammal, låtit kastrera honom. Ett enkelt ingrepp och de små testiklarna var ute ut kroppen. Inga fler tjuvbetäckningar!
Jarpur, Gneisti och Tira fick skor på fötterna och är nu klara för ridning. Bróðir får vara fortsatt oskodd och "stå över" ridningen ett tag.

16 dec Ridpremiär
Tre glada ryttare dök upp idag efter hästarnas sex veckors långa vintervila. För egen del väntar jag en vecka till. 

11 dec Insnöade
Inte en enda person kom vare sig till eller från Lenstad idag före klockan 14, då snöplogen dök upp. Som det har blåst och snöat. Allt vi skottade blåste igen på en halvtimme. Skönt att det bara är 15 hästar att utfodra manuellt. Resten av djuren har fri tillgång eller håller till i stallets lösdrift. Det är fåren och korna med kalvarna som "bor" i denna lösdrift.
I söndags flyttade jag över sex valacker till hingstflocken och på så sätt är det ungefär lika många hästar i de båda flockarna. 

9 dec Núka - ny unghingst
En haflinger har anlänt till hingstflocken. Han heter Núka och är knappt ett år. Núka kommer från Kroksmåla, samma gård som jag köpte Snót från, och har vuxit upp i flock. Det märktes verkligen.  Efter sedvanlig hälsningsprocedur ställdes sig hela flocken vid höbalarna och åt tillsammans. Som om Núka alltid hade bott här.

6 dec Äntligen vågade Kolbeinn
Kolbeinn och Naggur har varit "fast" ute på mossen i fem dagar, eftersom Kolbeinn inte vågar gå över en liten bäck. Det är kanske krokodiler i den? Idag var det fruset och vi byggde ett "cavalettihinder".

3 dec Nästan alla ridhästar är hemma
På morgonen är det 16 ridhästar på Hemlotten och de blir jättenöjda när jag kommer med en kärra hö. Men det fattas fem: Windy, Naggur, Módis, Stormur och Kolbeinn? Windy kommer hem på förmiddagen, men de andra fyra kommer inte. Jag åker hem tidigare från jobbet och rider ut med Gneisti för att visa vägen hem.  >>

2 dec Vintern är här
Det är alldeles vitt ute och det viner kring stugknuten. Vi tog hem korna i fredags och flyttade dem till hingstarna idag. Där har de fri tillgång till hösilage och samsas med hingstarna precis som förra vintern. Det går bra, bara de har tillräckligt många ställen att äta på. Vi har dragit ut sju balar mitt i hagarna för att det inte ska bli bråk innan alla har funnit sin rang.
Ridhästarna kan komma hem till gården om de vill. Där ska de få hö morgon och kväll. Idag kom det dock inte hem en endaste ridhäst!

1 dec Tira är hemma
Med risk för snö kommande vecka bestämde jag mig för att ta hem Tira en vecka tidigare än planerat. Tre veckors intensivträning av Pia har det blivit och Tira är verkligen en fin häst. Tänk att få smeknamnet Lillprinsessan av sin tränare! Väl hemkommen till Lenstad blev det ett kärt återseende med Nói. Men varför var det ett så´nt läskigt vattendrag?

25 nov Ytterligare en ridväg klar
Det tog bara två timmar att röja ridvägen genom Asplunden och nu ser vi alla fram emot en nygammal ridväg. Hästarna är fortfarande på vintervila, men snart så. Vi som röjde var: Sara, Jennifer, Christina, Ulva och jag själv. Det blev inte så många bilder, mer än vid fikat. Väl så viktigt.

24 nov Liv och död
Så nära det är mellan liv och död. Den sistfödda kalven dog i morse. Hennes mamma Highland Pride råmade högt på morgonen och jag anade att något var fel. Jag hittade kalven nästan livlös vid hingstarnas foderbord. Bar in henne i stallet, gnuggade henne, hämtade kalvvälling och sprutade försiktigt in i munnen. Hon råmade svagt. Därefter la jag kalven på en halmbädd intill stallet och Highland Pride kom försiktigt fram och började slicka. Valborg kom och hjälpte till, men kalven gick inte att rädda. Hela dagen har Highland Pride ömsom råmat och ömsom slickat den döda kalven. 

22 nov Hemkommen från London
Nyss hemkommen från ett myller av folk och bilar i London till oasen Lenstad. Riktigt stora kontraster. Men det är väl det som gör livet spännande. 
På gården rullar livet vidare, oavsett var matte befinner sig. Precis som jag befarade har den lilla tjurkalven sett till att sprida sina gener och ytterligare två kalvar har sett dagens ljus. De går tillsammans med sina mammor och Dimple hemma vid gården och har fri tillgång till hö.

11 nov Premiär med havre och hö
Det finns gott om mat på Jutan och hingstflocken är nöjd. För att övergången till hö/hösilage ska bli långsam får de redan nu lite hö varje dag. Dessutom får hästarna havre och det smakar mycket bättre än höet.
Módis anlände på förmiddagen för att gå på vintervila. Det var ett välkänt ansikte och hästarna bara tittade på henne och sa: "Är du tillbaka. Det var ett tag sedan sist."

10 nov Jungfrufödsel - igen!
Jag är på väg till Norra Alvarshägnet för att öppna en gate. Då får jag syn på en ensam kossa som ligger på Utloppshorvan, långt ifrån alla andra kor. Är hon skadad? Försiktigt går jag fram till henne och ser att det är Valborg. Bredvid henne ligger en nyfödd kalv? Och vi som var så noggranna med att ta bort alla tjurkalvar på senvintern! När jag går igenom stalljournalen ser jag att för nio månader sedan hade vi fem tjurkalvar. En togs bort den 12 februari, dvs för nio månader och två dagar sedan. Han var då 11 månader. De andra fyra var 7,5 - 8,5 månad gamla. Undrar hur många fler kor den 11 månader gamla tjuren betäckte? Om Valborgs kalv är en tjur, kastrerar vi honom. Vi måste få ordning på "aveln".

9 nov Heldag med hovslagaren
18 hästar allt som allt. 17 verkades och Tira fick nya skor. Det tar sin tid att ta in och ut hästarna, trots att vi har det mycket rationellt med diverse olika hagar. Blötan den senaste tiden har påverkat några hovar och Anders skar ut, penslade med tjära och drevade. 
På eftermiddagen reste Álin till sin nya ägare i Karlshamn.

3 nov Ridhästarna är på vintervila
Uppe med tuppen för att hinna allt till klockan 11 då ridhästarna ska ut på alvaret. Jag börjar med att hämta hingstflocken ute på alvaret och leda in dem på Trekanten. Därefter flyttar jag runt på ridhästarna. Några ska in i stallet och andra ska byta till hagen, som heter Hemlotten. Tillbaka till hingstarna som ska in i sina vinterhagar. Det blir sex vändor mellan Trekanten och Rösåkern. Två hästar åt gången. Tillbaka till stallet och förbereda provridning av Jarpur och Bróðir.
Slutligen är det dags att släppa ut ridhästarna på alvaret. Bara Tira, Assa och Fluga får stanna hemma. Tira ska ridas en vecka till innan hon ska iväg till Pellagården. Assa och Fluga får hålla henne sällskap. Naggur tar sitt årliga vinterdopp!
Den som behöver guidning i vårt hagsystem kan kika här. >>

2 nov Avmaskning
Alla hästar är avmaskade och imorgon vid 11-tiden släpper vi ut ridhästarna på vintervila!

28 okt Strålande fin höstdag
Frost i natt, några plusgrader under dagen, klarblå himmel och vindstilla. Helt perfekt. Men det blev inget gjort för egen del, mer än en ridtur på Tira på morgonen. Ont i ryggen. För lite ryggympa förmodligen!? Tog bara lite kort på korna och hästarna..

27 okt 750 kg havre
750 kg havre är på plats i våra stora fodertunnor. Det räcker större delen av vintern. Vi köper havre av Håkans Foder i Nedre Bägby en bit norr ut på ön. Bra kvalitet och pålitlig leverantör. Rekommenderas om det är fler som behöver köpa.

23 okt Höbärgning!
Årets sista höbärgning är klar. Lite sent på säsongen, men bättre sent än aldrig. Det blev 15 balar på Övre och 2 på Lunnäng. 
Arnór och Særún har flyttat till Kollberggården och ridhästarna har fått hela Rösåkern att beta på. Så himla glada ridhästarna blev. Sprang flera varv i full galopp.

21 okt Härlig ridtur innan jag eldar rishögar
Igår och idag, samma upplägg. Start med en härlig ridtur i trevligt sällskap, fortsätter med att elda rishögar på alvaret och avslutar med bastu. Men basta blev det bara på lördagen. Glömde sätta på aggregatet på söndagen.

20 okt Nyklippta hästar
Linda och Ulrika klipper sina hästar för att de inte ska bli så svettiga. Då orkar hästarna mera och man kan vara lite tuffare i sin ridning. Även Bróðir blev klippt, men bara under manen. Han har pälslöss och trots olika behandlingar blir han inte kvitt lössen. Det är bara Bróðir som får lössen. Katla hade det under många år, men Eva lyckades behandla henne så att hon blev av med ohyran för gott. Får nog konsultera Eva.

16 okt Fåren är klippta
Ulva och jag har hjälpts åt med att klippa fåren. Alla tackorna var feta och runda under pälsen och klippningen gick som en dans. Pricken ville väldigt gärna bli klippt, men blev bara friserad lite på huvudet. Hon är gammal, drygt 11 år, och har haft svårt att hålla hullet de senaste åren. Vi får se hur vi gör i vinter.

14 okt Äppelskörd
Direkt efter gårdagens ridning for vi upp till Byxelkrok för att plocka äpplen och elda en rishög. Äpplena ska räcka till folk och fä över hela vintern. 

13 okt Ridlektion för Bella
Bella är en vän till mig från den tiden jag red på stora hästar. Hon är ridinstruktör och idag kom hon till Lenstad och höll lektion för sex islandshästryttare. Det var allra första gången Bella kom i kontakt med vår hästras. Men häst som häst. Alla behöver samma grundläggande träning. Korrekt sits och lösgörande arbete. (Bella är ett smeknamn. Hennes riktiga namn är Ann Rodhelind.)

9 okt Champinjoner i massor
Korna och hästarna har preparerat marken väl i foderkorridorerna. På tio minuter plockade jag nästan en hink full med svamp. Bara champinjoner! Det blev en riktigt god kvällsmat, som vi lät oss väl smaka.

7 okt Färdigmålat, ridit och ankpyssel
Nu är det färdigmålat för denna säsong och jag får ta vid nästa år. Tre långsidor samt gavlarna återstår. Entrén till stallet blev riktigt fin. 
Fem ankor har fått flytta in i frysen/matbordet. Den lilla vita ungen får vara kvar och hon blir som en ersättning för vår gamla vita anka, som korparna tog i våras.
Så har jag ridit! Bróðir, Tira och Jarpur. Dels i sällskap med Christina och dels i sällskap med Lena, som kom med Gandur i fredags. Riktigt härliga ridturer allihop. Anki kom på söndag eftermiddag och red Tira själv upp och ner till Grishuset. 

2 okt Kogalleri
Nu har jag gjort ett kogalleri på min webb. Allt för att underlätta kontrollen av korna. 

30 sept Jag målar stallet
Det är sju år sedan vi målade den röda panelen på stallet och den vita fasaden har inte målats på över tio år. Nu har jag hållit på hela sommaren och är inte färdig än. Förhoppningsvis ska allt vara klart innan vintern.
Dagen avslutades med tillsyn av kor och hingstar. 

29 Fet och mager på samma bete
Tira är på tok för fet, medan Gneisti är på gränsen till smal. De har gått på samma bete ända sedan i våras. Tira rids dessutom mer än Gneisti. Märkligt hur olika hästarna föder sig. Gneisti och tre till har fått byta till en hage med betydligt mer mat i. Igår, idag och imorgon är det ridning som gäller för Tira. 
Ulrika var här idag och red på sin nya häst. Han var lite misstänksam till de nya omgivningarna och var glad att komma hem till stallet efter utflykten.

22 sept Äntligen regnar det
Aldrig på våra femton år i Lenstad har det varit så torrt som i år. Bara små regnskvättar, som vare sig gjort till eller från, under hela våren och sommaren. Alla marker är snustorra och marken är antingen sönderbetad eller har svajande torrt gräs. Men idag har det regnat hela dagen. Nu hoppas vi på värme så att marken får grässvål inför vintern.

21 sept Glanna åker till Sandviken
Sara har kört iväg till Sandviken för att lämna tillbaka Glanna, som hon har haft på foder. Även för Vænting och Skjóni är Lenstadbesöket över för denna sommar. De bor däremot mycket närmare än Glanna. Anna och Felicia red hem hästarna till Ullevi på östra sidan.

18 sept Arnór från Killedal - ny häst i stallet
Ulrika har letat efter en ny häst sedan hon sålde Nói till Sara. Länge letade hon efter en fyrgångare, men efter att ha ridit Jarpur i ökad tölt samt pass, fick hon klart för sig att det är en femgångare hon ska ha. Sent igår kväll kom hon med Arnór, som nu går i hagen vid paddocken

16 sept Ökad tölt på Jarpur
Vilken härlig ridtur Anki och jag har haft. Anki red Tira och sken som en sol och jag red Jarpur. På vägen hem från Smedsgärde fick jag till en ökad tölt, som var helt underbar. Vi bara "flög" fram längs med vägen. Så här fin blir han efter en lång skrittrunda med mycket lösgörande, lite dutt med spöet på baken, förhållningar och flytta åt sidan.
Ingen helg utan lite gårdsjobb. Hämtade spån till boxarna på vägen hem från  Byxelkrok och släppte ut Oðinn och Grimnir på alvaret. De har varit hemma ett tag, eftersom Oðinn behövde lite extra kraftfoder.

14 sept 40 tackor på rymmen
I onsdags kväll, när vi kom hem vid halvelvatiden, möttes vi av 40 förrymda tackor. De stod i en skock på gårdsplanen och tittade på oss. Oj tänkte vi, här kan de inte vara! In i stallet och hämta en hink med havre och vips fick jag med mig alla in i fårstallet. På morgonen ringde vi till Bernt i byn och frågade försynt om det möjligtvis var hans. Ja, nästan. Det var hans arrendators tackor. Arrendatorn hämtade dem och först idag fick jag tid att städa fårstallet. Det tog drygt två timmar. Det var minst sagt skitigt. Dessutom hade fåren ätit det mesta av våra trädgårdsväxter! Jag tror även grannens trädgård fick påhälsning. Arrendatorn ska i gengäld fixa lite på våra marker, eftersom han har en stor och bra maskin.

8 sept Långritt över Alvaret och hem genom Mittlandsskogen
Tio Lenstadryttare fick en härlig ridtur idag över Alvaret, till Skarpa Alby och hem genom Mittlandsskogen. Öland gjorde verkligen skäl för sina kännetecken, "Solens och vindarnas ö". Väl hemkomna vidtog nya uppgifter och en del överraskningar.
På kvällen kom Hea och Malin för att träna Lotta.

6 sept 600 kor på en gång
Jag har varit på studiebesök på en av Sveriges största kogårdar. Vad sägs om 600 kor, 7 kalvningar per dag och 40 ton foder per dag? Det var mycket fint och djuren såg ut att trivas, men ack så långt ifrån hur våra highländare har det.

På kvällen tog jag hem hingstarna och kossorna till gården. Allihop var mer än nöjda att få nya marker att gå på. För hingstarna är det högst temporärt - dags för verkning. Men korna ska gå kvar vid kvarnen och på hitsidan om mossen ända tills det blir vinter.

1 sept Tävling på Häraldsvallen
Strokkurs regionala hösttävling gick av stapeln idag och som vanligt var jag domarsekreterare. Det vara flera fina ekipage och jag spejade in Bróðirs bror Töffari. Han gick riktigt bra. Även Undri med Eva Johansson var föremål för mitt intresse. Undri är ungefär som Tira i storlek och Eva ungefär som jag. Gissa vilka hästar som numera är mina förebilder?

29 aug 25 halmbalar är på plats
Det blev ett dagsverke att få ut halmen till alla lösdriftar. Passade på att ta lite nya bilder på hingstarna

26 aug Ridning med Oddur i Byxelkrok
Vi var 17 ryttare som red i Bödaskogarna i helgen. Therése I och jag red Jarpur och Gneisti. Vi bytte hästar mellan lördagen och den söndagen. Båda hästarna var i sitt esse och red i täten större delen av tiden. Vilka fina pållar vi har!

23 aug Viktväktarprogram för hästar
Vi har vägt hästarna med hjälp av ett specialmåttband. Finns det viktväktare för hästar?

22 aug Veterinären är i stallet
Vår stallveterinär Ingrid Myrin Carlsson har gjort ett rejält hästjobb hos oss. Hon vaccinerade, besiktigade Nói samt kollade tänder och hälsotillståndet. Allt som allt var det 15 hästar inblandade. 

21 aug Svalor och Ironman
Under helgen har vi hejat på 1500 cyklister som cyklade förbi i närheten av Lenstad. De cyklade 18 mil, som var ett delmoment av Ironman. Per med familj har märkt ytterligare en kull med svalungar.

17 aug Jättenöjd
Tira är inriden och jag är oerhört nöjd. Hon töltar med fin bjudning och framåtanda. Det går bra att växla till trav och tillbaka till tölten. Har även galopperat, men bara på rakt spår än så länge. Hon måste bygga mer muskler och bli av med kalaskulan. Jag ska rida henne i två månader och växla med markarbete. Regelbunden sladdning av paddocken vore inte helt fel. Därefter får Pia tillbaka henne för fortsatt utbildning.

15 aug Hemkommen från Byxelkrok
Åter hemma i Lenstad efter fem veckors semester i Byxelkrok. Det blev en hel del arbete, måla och tapetsera, men även lata dagar på stranden. Nu är gården åter i fokus och jag har fått två härliga ridturer på Jarpur respektive Bróðir.

27 juli TREC - tävling i lätt klass
Nyss hemkommen efter en intensiv riddag kring Forsby gård, norr om Västervik. Jag hade stämt träff med Siv klockan 06.00 vid Träffpunken för vidare färd med Gneisti till TREC-tävlingen. Det blev en tuff dag men trevlig dag. Drygt en mil orientering, gångartsprov och hinderbana. Allt gick bra utom gångartsprovet. Galopperade i 10 meter och skrittade på 62,7 sekunder. Maxtiden för skritt var 60,7 sekunder. Och man ska galoppera i 100 meter. Men vi hade mycket trevligt och var nöjda. Det smakar mera.

20 juli Träning för TREC
Nu tar jag med mig Gneisti och Jarpur till Byxelkrok över helgen för att träna inför TREC:en kommande helg. Bödaskogarna är perfekt för orienteringsritten, som är på 8-15 km och ska ridas i 6-7 km/timme. Jag planerar att rida Gneisti på tävlingsdagen och har förhoppningsvis klart för mig hur fort 6-7 km/timmen är. Red honom i 9 km/timme på onsdagen och i 7 km/timmen på torsdagen i Lenstadskogarna. Men det gäller också att kunna rida långsam galopp i 100 m. Det går nog om Gneisti är i rätt form!

13 juli Tira har åkt till Pellagården
I
morse for jag iväg med Tira till Pellagården. Hon fick med sig Gneisti som resesällskap och allt gick bra. Båda hästarna gick på själva och stod stilla hela vägen. Tessan hjälpte mig på morgonen och det kändes jättebra. Tira ska ridas in av Pia Adolfsson och det lär väl ta sex - åtta veckor.

12 juli Heldag med hovslagaren
15 verkade hästar och premiärskor på Tira. Tira växte nästan en cm med skorna och nu är hon 131 cm hög. Eller ska man säga låg? 
Som vanligt gick hingstarna hem själva över alvaret igår och var på Mosshorvan under natten. Jag skulle spara lite arbete genom att ta hingstarna över Hemlotten och in via ankornas korridor. På så sätt skulle de gå hela vägen in i stallet själva. Om bara inte Felix och Xet hade smitit under staketen och satt fart på hela hingstflocken så att det blev rena kaoset. Jag blev helt slut innan alla hingstar var infångade och installade. Ridhästarna gjorde vad de kunde för att locka till sig en kavaljer. Bra med hög spänning på elstaketet! 
Lena, som bland annat äger Gandalf, kom och hjälpte mig på eftermiddagen då alla hingstarna skulle ut på alvaret igen. Jättehyggligt!

11 juli Lotta ny på gården
Hea, som äger Ganti, har fått låna Lotta av en kamrat. Tillsammans med kusin Viktoria, "Vickan", ska de ta sig an denna häst. Vickan red Katla 2003.
Nisse och Pippi, de två halvbloden, har flyttat
och bor nu norr ut på ön.

6 juli Intensivträning med Tira
Praktiskt taget varje dag får Tira göra något för att hon ska vara i form inför inridningen, som börjar om en vecka. Att drar bildäck är inte helt enkelt och läskigt är det också. 

5 juli Drygt 100 balar är på plats
Årets förstaskörd är klar och det är som vanligt Leif som gör jobbet åt oss. Just nu har vi 105 balar och vi behöver ytterligare cirka 50 stycken. Leif ska gödsla Övre och vi hoppas på en bra andraskörd där. Några balar blir det även på Jutan och Rösåkern, som korna och hingstarna har gödslat hela vintersäsongen.

30 juni Per ringmärker svalorna
Vi har fyra svalbon i stallet och idag är Per här för att ringmärka ungarna. Sex ungar får ringar, men det finns fler som Per inte fick tag på. 

29 juni  Tira sladdar padocken
Tira ska åka till Pellagården om två veckor för att ridas in. Jag har äntligen insett att jag inte hinner med allt jag vill! Hon är dock både fet och omusklad och nu är det daglig träning. Idag var det premiär att sladda paddocken. Gick riktigt bra!
Hela dagen har det varit ryttare i stallet och det är härligt med liv och rörelse.

24 juni  Kaldi åker hem
Kaldi åkte hem idag och det var lite trixigt att få på honom och få honom att stå still i transporten. Vi baxade på honom på ungefär samma sätt som Frosti här om sistens, men se´n var det värre. Kaldi hoppade över bommen i transporten två gånger på 100 m resa. Till slut fick han en mindre grimma och blev riktigt tight bunden. Åh se då gick det bra.
Tritill och Ofeigur är tillbaka för ett par veckors semester. Alltid lika roligt när hästar återkommer, och särskilt roligt när en av "våra" unghingstar kommer tillbaka.

22 juni  Första hösilaget är bärgat
På självaste midsommaraftonen balade Leif de första hösilagebalarna åt oss. Några timmar innan himlen öppnade sig och vi fick 11 mm efterlängtat regn. Eftersom vi inte har gödslat i år, miss av oss, blev skörden liten. Bara 12 balar från de två Asplundarna. 

18 juni Första TREC-tävlingen - debutklass
Klockan 21:30 gick jag och la mig och fem minuter senare var det som någon slog en klubba i huvudet på mig. Jag sov som en stock i åtta timmar. Det hade varit en intensiv dag med start klockan 04:15 och avfärd en timme senare till min första tävling i TREC. Siv och Bjarney samt jag själv med Jarpur åkte till Rottne för att tävla. Det var jätteroligt och inte så lätt alla gånger. Men i mål kom vi och rosetter och priser fick vi och hästarna.

16 juni Storstädning av stallet
Nu är stallet skinande rent.  Tre timmar städning med högtryckstvätt, borstar, trasor, skurmedel och glada "städtanter" gjorde susen. Det fanns även ett och annat att prata om i städpauserna!

15 juni Provrider Glanna
Det är så roligt att rida nya hästar och idag fick jag tillfälle att prova Glanna.

10 juni Frosti åker till profstränare
Äntligen är det dags för Frosti att åka iväg till Skåne för att bli inriden och kanske visad till
hösten. Med lock och pock kommer han på transporten och Kerstin ger sig iväg själv den 30 mil långa färden. Allt går bra och på kvällen får jag ett mms med Frosti i det nya stallet. Nu ser vi med spänning fram mot fortsättningen.

9 juni Tävling på Strokkurbanan och 10 ankungar
Det var riktigt roligt att se Magnus Gislason rida Bróðirs halvbror på Strokkurs regionala tävling. Där har jag en målbild för ögonen!
Ankorna har fått ungar. Ungankan fick fyra stycken för tre veckor sedan och gammelankan fick sex stycken idag. Det är ingen ordning på ungarna och mammorna. De tar med sig/följer efter den anka som är närmast.

6 juni Bilder på hingstflocken
Jag är ute bland korna och hingstarna ungefär en timme per dag. Utöver att jag ser till att alla mår bra så plockar jag rent på marken efter förra årets stora röjning. Det känns som ett evighetsgöra, men det är mycket avstressande att gå bland djuren och bara plocka och plocka det man ser på backen. 

2 juni Alla hästarna är på alvaret
Nu går ridhästarna på Västeralvaret och Alvarsbeten. Här ska de gå hela sommaren, men om det blir allt för torrt får de tillgång till någon av vinterhagarna periodvis. Även halvbloden går tillsammans med islandshästarna och det går bra. Men det är bara Tira som är intresserad av dem.

30 maj Ytterligare nya hästar
Kolbeinn skulle ha kommit i tisdags tillsammans med två halvblod, Pippi och Nisse, men hästbussen var fullbokad. Därför kom han först idag. Kolbeinn klev in i flocken som om han alltid hade bott här. De två halvbloden går däremot, än så länge, i en egen hage. 

27 maj Glanna - ny häst i stallet
Jennifer har varit medryttare på Naggur en tid och hennes mamma Sara har blivit så sugen på en egen häst. Sagt och gjort. Idag kom hon till Lenstad med en foderhäst, som heter Glanna.
Alfa har åkt hem till Rinkaby och Felix och Xet, två shettisar från Lenstad station, har flyttat in till oss. Xet uppvaktar Pärla så till den milda grad att ingen annan häst får komma i närheten.

18 maj Korna till alvaret
Nu är alla djuren, utom ankorna, ute på alvaret. Jag behövde bara visa mig i hagen så förstod korna vad som var i görningen. Dagen innan, när vi gick ut med hingstarna, blev kossorna så besvikna när de inte fick följa med. Men idag var det deras tur.

17 maj Hingstarna till alvaret
Hingstflocken är på Södra alvarshägnet. De flesta hästägarna var med när vi ledde ut dem och flera hade kamrater med sig. På så sätt fick varje häst en ledare, vilket är en förutsättning för att allt ska gå lugnt till. Hästarna är så medvetna om vad som gäller. Många har varit med om uttåget förr.

13 maj Lenstadryttarna på tur
Vi blev sju ekipage + Tira som red den årliga ridturen över alvaret, Skarpa Alby och hem genom mittlandskogen. Nästan alla stallets ryttare var med. Härligt vårväder och som alltid sagolikt vackert.

11 maj Måste rulla sig
Återigen en helt underbar ridtur över alvaret och i mittlandsskogen. Anki på Gandur, Ulva på Jarpur och jag själv på Gneisti. Bróðir fick följa med som handhäst och gick helt lös halva sträckan. Det gav frihet! Han passade på att rulla sig titt som tätt och våra ridhästar blev så avundsjuka. Vi sadlade av mitt på alvaret och alla hästarna fick rulla sig och pausa ett litet tag.

10 maj Fåren är klippta
Äntligen tog vi oss tid att klippa våra fem tackor. De två äldsta, Pricken och Bella, var väl magra under ullen men de tre yngre har desto bättre hull. De sprang glatt ut i regnet i sin fina vårstyling. Jag tog inga kort idag, men den som vill se hur vi brukar göra kan klicka här.

6 maj Nya unghingstar
Àrgeisli och Oðinn, två tvååringar, anslöt till hingstflocken i fredags och lördags. Árgeisli var här förra sommaren och han var ett välbekant ansikte för de allra flesta. Oðinn kommer ända från Nordkoster och ska var på Öland under sommaren. Hans matte vill att Oðinn får gå i flock långt bort från människor och på stora ytor. Så då var valet lätt, även om det var en rejäl bit att köra.

1 maj Kotknackaren för sista gången
Veterinär Jörgen Furéus var här för sista gången, hoppas jag. Han kollade igenom Bróðir och tycker att han är bra nu och "ska bara" ridas så att han musklar sig rätt och får kondis. Även Jarpur fick sig en genomgång och han var överlag bra. Lite stel i nacken bara, vilket avhjälptes med medicinsk laser. Jarpur fick beröm för sin päls, vilket enligt Jörgen är tecken på välbefinnande. Bróðirs päls är inget vidare!

29 april Tävling på Häradsvallen
Vårtävling på Strokkurs hemmabana i Mönsterås, Häradsvallen. Therése och Dimma ställde upp i lätt fyrgång för första gången i sitt liv. Therése var nöjd och kommer nog att tävla igen. Ulva och jag frös hos domare Max Olausson, där vi var sekreterare.
Ridhästarna har flyttat till Mosshorvan och korna till ridhästarnas hagar. På Mosshorvan finns det en hel del vatten och gissa vem som tog sig ett dopp!
Hingstarna har hela Jutan och Rösåkern för sig själva nu.

28 april Provapåtävling i TREC
Jag har ridit TREC, en liten provapåtävling i Ålebo söder om Kalmar. Från början hade jag tänkt att ta med mig Gneisti, men ändrade mig i sista stund och tog Jarpur. Det var bra. Vilken härlig häst han är. Lyhörd och snabb. 
Brandur, två år och hingst, anslöt till hingstflocken idag. Han försökte sätta Frosti på plats, men det gav han upp så småningom. På kvällen gick Brandur, Hrímandi och Tritill ihop.

26 april Avmaskning
Ridhästarna är avmaskade med äppelsmak. Det gick bra och alla utom Assa lät sig väl smaka. Henne får jag ta imorgon i samband med utfodringen.
Tog en ridtur på Gneisti med Windy vid sidan. Lungt och makligt tog vi oss fram på "Med livet som insats". Windy gick lös på hemvägen och valde samma tempo som jag och Gneisti. Men såg till att ligga först. Både i traven och skritten.

21 april Två handhästar
Idag hade jag inget ridsällskap och passade på att rida med handhäst på nytt sätt. Red Jarpur, höll Gneisti i grimskaftet och hade kopplat fast Tira vid Gneisti. Det gick bra så länge vi red skritt över alvaret. Jag kopplade loss handhästarna på järnvägsbanken. Tira sprang glatt bredvid mig, men Gneisti såg sin chans att få ett skrovmål. Det var bara att fånga in Gneisti och låta Tira vara lös. Gick kanon. De två bruna höll ett jämt friskt tempo och Tira sprang både före och efter. Hon passade på att rulla sig emellanåt och kom på efterkälken. Men det tog hon igen med en snabb galopp.

15 april Toppenritt
Morgonen var som en saga. Dimman låg tung och solen kom knappt igenom.
Dagens ritt
hör till de absolut härligaste jag ridit på länge. Lena/Gandur, Hea/Ganti och jag själv på Jarpur med Tira vid sidan om red över alvaret, långa järnvägsbanken och mittlandsskogen i strålande solsken, vindstilla och varmt. Som vi njöt! 
På kvällen kom Pärla och hon gör skäl för namnet. Det är Christina, som ägde Panell, som har köpt ett helt bedårande fjordingsto. Så söt.

14 april Tre hingstar blir valacker
I torsdags fick vi tre nya valacker. Det var Gandalf, Snarfaxi och Kaldi som blev kastrerade. Som alltid var det Ingrid Myrin som utförde jobbet. Nu får de tre nykastrerade hästarna gå i en egen hage och läka såren. 
Lena, som äger Gandalf,
är här ett par dagar och idag fick vi en härlig ridtur på Gandur och Jarpur. 

8 april Vårstädning
Regent och blåsten på lördagen gjorde susen. Äntligen kunde vi elda en av alla våra rishögar.

6 april Övning i TREC
Orientering, hinderbana och gångartsprov är de tre momenten i TREC. Idag var vi sju islandshästryttare som övade inför tävlingen i slutet av april. Jag hade med mig Gneisti, som nästan fick full pott på hinderbanan men blev underkänd på snabb skritt och kort galopp. Man kan ju inte vara bäst i allt!

5 april Tritill - ny i flocken
Idag kom Tritill från Snapphaneskogen, en ettårig musblack. Han smalt snabbt in i flocken och kompisgänget utökades. Lite spring blev det naturligtvis.
Dimma och Tira visade sig vara duktiga hopphästar, när Therése ordnade en löshoppningsbana.

31 mars Aprilväder sista mars
Plötsligt slår det om. På en minut vänder vädret från sol till becksvart och snöflingor. Och så tillbaka till sol. Men Hea och jag fick en härlig ridtur på Ganti och Jarpur i mittlandsskogen innan vädret slog om på nytt. På eftermiddagen snöade och blåste det värre än värst. Hingstarna och korna fick sex nya balar att dela på. De blev riktigt nöjda. Ridhästarna däremot får sin mat utportionerad och stod uppställda med rumporna mot vinden.

30 mars Kvällstur med Gneisti och Jarpur
Idag lär var sista vårdagen på ett tag så jag passade på att ta en kvällstur på Gneisti med Jarpur vid sidan. En stillsam ritt på Humlestigen. Lite pirrigt var det när en älg dök upp på ridleden. 
Har glömt att tala om att Anders verkade barfotahästarna i onsdags. Han kommer tillbaka i samma ärende den 16 maj, strax innan vi ska leda ut hingstarna på alvaret.

28 mars Kotknackande veterinär
Bróðir har ett kort steg på vänster bak och "tappar" ryggen emellanåt när man rider. Av denna anledning var veterinär Jörgen Furéus här idag och kände och klämde. Jo visst är det något som är fel. Förmodligen har Bróðir vurpat på vänster bakdel och fått en rejäl smäll. Jörgen gav djupmassage med hjälp av laser och sedan klämde och tryckte han. Bróðir var inte helt och hållet med på noterna, men så småningom var Jörgen nöjd. Nu är det vila i fyra dagar, sedan skritt på rakt spår en vecka och därefter trav på rakt spår. Jörgen kommer tillbaka om fjorton dagar.

26 mars Vårbruk, kalvträning och ridning
Idag passade Jan på att göra fint efter kossorna och hästarna vid deras foderbord. Med hjälp av traktorn och schaktbladet skrapade han rent, och närmare vårbruk än så kommer vi väl inte.  
Jag tog en sväng till Ulfsborg och hälsade på Angelika som var så nöjd med Eldur. Hon har ridit varje dag och har även Milla, Eldurs mamma, hemma i Ulfsborg. Mor och son trivdes fint tilsammans.
Massor av ryttare har varit här, både små och stora..
MiDas åkte hem på lördagen efter två månaders vintervila. Tog lite bilder på hingstarna.

19 mars Årsmöte i SIF
Jag var på Islandshästförbundets årsmöte i lördags. Det passade bra, eftersom jag var i Stockholm i jobbet torsdag-fredag. På så sätt blev det inga reskostnader för Oddur. Passade även på att låta mig bjudas på födelsedagsmiddag hos min bror, som påpassligt fyllde år på fredagen. 4,5 timmes tågresa hem med en härlig bok också. En annorlunda helg utan ridning.

17 mars Fréyðir åker hem
Idag åkte Fréyðir hem efter att ha varit hos oss i nästan tre år. Catherine och Cecilia, som äger Fréyðir, ska börja hantera honom. Det enda han har varit med om här är regelbunden verkning. Det, tillsammans med att gå i flock, gör förvånansvärt mycket i uppfostran av hästen. 
Även Eldur har åkt hem till Ulfsborg för att bli ompysslad och riden av sin matte.

13 mars Blåsippor
Idag såg jag årets första blåsippor, när jag red Gneisti på Lenstad gamla kyrkväg.  Och i lördags hörde jag de första tranorna. Jag riktigt känner hur våren bara kliver in med stora steg. I Skogsby är vårbruket på gång, eller kanske kände bonden bara lite på hur marken höll för harven. 

4 mars Fjärde ridturen med Tira
Idag tränade Ulva starta, stanna och svänga. Det går långsamt framåt och vi gör oss ingen brådska. Tira är oerhört lugn och stimmar inte upp sig, inte ens vid  uppstigningen från höger sida när nästan hela sadeln rullade runt. Hon lyssnar på Ulva, men tycker det är enklare att följa efter om jag visar vägen.

3 mars Helgridning
Sju ryttare idag. Först ut var Hea och jag redan vid klockan nio. Sedan kom Ulva och Anki, Therése och Amanda och slutligen Tessan. Ulva och Anki var saliga efter sin ridtur. Hästarna hade gått så bra, solen värmde och 45.an var ridbar. Bara lite isig här och var.
Alla kor måste ha EU-lappar i öronen, men kalven Rut föddes på alvaret och har varit olaglig ett par månader. Idag fick vi in henne i Dimples fålla och satt nummerlappar i hennes öron. Det var inte roligt och lite ont gjorde det också. Men EU-godkänd är hon. Och det måste man vara. I alla fall om man är en liten kalv.

28 feb Dimple undersöks av veterinären
Dimple har varit halt till och från under en längre tid och idag kom veterinär Lena Råberg för att titta på honom. Han är ju jättestor så det blev mest titta, men även medicinering. Vill du veta mer? >> 

26 feb Vi flyttar på de tjyvätna höet
Sagt och gjort. Ensilaget som hästarna mumsade på häromdagen flyttade vi ut till korna och hingstarna. Oj, vad gott det smakade. Och hö på en ny plats. Alla korna var på plats inom tre minuter och så småningom kom även alla hästarna. En, av de fyra balarna, tog vi in i stallet. Hur det blir framöver med ridhästarnas hö få vi lösa när det är så dags.

25 feb. Plötsligt är det vår
Paddocken är snöfri, hästarna plockar i sig gräs från backen, korna ligger i solen och idisslar och det gör även fåren. Även ankorna njuter av vårvärmen. Liksom alla vi ryttare och annat gårdsfolk. Det är helt otroligt. I onsdags skodde Anders om mina ridhästar och jag bad om både snösulur och broddar. Då var det vinterväder!
Flera har passat på att rida i det härliga vädret.

24 feb Tjyvätning
Jag glömde stänga grinden till ridhästarnas hage på onsdagskvällen. På morgonen, när Jan ska fodra, ser han inte en endaste häst i hagen och anar ugglor i mossen. På baksidan av stallet står alla ridhästarna och har bitit sönder fyra ensilagebalar. Det är maten som skulle ha serverats i april! Nu får vi tänka om. Dessa balar måste ätas upp inom en á två veckor, eftersom det till råga på allt har blivit varmt och nästan vår över en natt. Även fåren tycker att höet smakar gott.

19 feb. Tömkörning
Jag tömkörde Bróðir och Jarpur i det härliga söndagsvädret. Jag tycker att det är jätteroligt.  Att få hästen att lyssna till min placering, röstkommandon och tömtagen är fascinerande. Bäst är Bróðir och därefter kommer Tira, Jarpur och Gneisti i nämnd ordning. 
Jag passade på att ta lite kort på korna och hästarna.

18 feb. Sista skidturen?
Direkt efter morgonutfodringen tog jag en skidtur på skaren. En härlig tur ut på alvaret. Jag tog det säkra före det osäkra och åkte över mossen där det är som grundast och inte strömt. Det gick bra. Isen bar. På eftermiddagen blev det tö och + 2 grader varmt. Månne var det sista skidturen för säsongen?

För att få bra ridspår erbjöd sig Jan att ta en tur med jeepen upp och ner på Lenstad kyrkväg. Efter 20 minuter ringer han. "Jag har kört fast. Kom med traktorn". Det var bara att ge sig iväg. Vi lyfte bilen med traktorns skopa och ett rep. Baxade och trixade. Och till slut var bilen fri. Allt som allt tog det väl si så där två timmar! Men Ulva och jag fick ett kanonbra ridspår.

15 feb. Insnöad
Som det blåser och snöar. I natt kom det säkert 2 dm, och jag som trodde att det snart skulle vända och bli vår. Jan började skotta gångar på förmiddagen, men gav upp. De blåste bara igen. Ridhästrna har fått mat i kossornas foderbord under vintern och nu var det extra skönt att i princip bara bära ut höet från stallet och hysta det över staketet.

12 feb Nattjour
Efter kvällsutfodringen skulle jag ta en titt på hingstarna och kossorna. Det blev en lång titt. Först klockan halv sju var jag inne och då hade jag hunnit med att laga stängslet i skenet av Ladan Nivas billyktor. Men hästarna gjorde vad de kunde för att jag inte skulle se något. De nosade och kollade bilen från alla håll. Mest intressant var lycktorna!

11 feb. Blev inte som planerat
Idag skulle ja ta en kort ridtur på Bróðir, innan Ulva kom för att rida på Tira. Men först behövde jag städa huset. Det tog nästan två timmar! Sen skulle jag hämta Bróðir, men kornas mat var slut och hingstarna hade rivit ner ett staket. Det tog drygt en timme att fixa. Bróðir ville inte bli fångad. Det tog minst en halvtimme att hämta honom. När jag väl kom upp på hästen var Ulva i antågande och då bestämde jag mig för dressyrövningar i skritt. Det blev bara en kvart. Mycket förberedelse för lite ridning. Men det gick jättebra med Tira!!

6 feb. Tumult i ko- och hingsthagen
Freydir och Gandur sprang ikapp och mitt i alltsammans hamnade den lilla kalven Lina

5  feb. Ridning i repris
Lika härligt idag som igår. Ulva, Anki och jag tog åter en ridtur på Lenstad Kyrkväg. Tre ryttare med fyra hästar i en fartfylld galopp
Jag har tjärat mina gamla träskidor från mitten av 60-talet och var bara tvungen att testa dem. Jag fick spåra hela vägen och till råga på allt chansade jag att skida över mossen. Det har ju ändå varit minusgrader i snart två veckor. Men tji, det var blött och massor av snö fastnade under skidorna. Som tur var hade jag kniv med mig och kunde skrapa rent innan jag åkte vidare.

4 feb. Vinterridtur
Korna och hingstarnas vatten var fruset när jag utfodrade havre på morgonen. Det var bara att göra ett våtvarmt omslag
Som alltid på helgen var ryttarna här. Ellinor och Amanda tog en barbackatur på sina bruna hästar. Även Ulva och jag tog en ridtur, men med sadlarna på. Bróðir är inte en sådan häst som man gärna sätter sig på utan sadel.

3 feb. Fullmåne och nysnö
Ikväll tog vi en av de där ridturerna som bara går att göra ungefär vart annat år. Vi red på kvällen i 30 cm nysnö och fullmåne. Det var ljust som på dagen och träden skapade långa skuggor. Skritt och trav en kilometer upp på Lenstad kyrkväg och sedan en härlig galopp hem med snön som yrde. Jarpur och Gneisti frustade av välbehag. Efteråt tog vi ett härligt bastubad.

30 jan. 18 hästar är verkade
Hovslagare Anders verkade alla barfotahästarna, hingstarna, shettisarna och ston som inte rids. Anders tog bara en kort fikapaus och var klar redan klockan halv två. Det innebar att jag fick en härlig promenad i vintersolen på eftermiddagen. Anders kommer tillbaka den 22 februari för att sko om ridhästarna och den 28 mars för att verka på nytt.

29 jan. Ulva rider Tira
Härligt söndagsväder! Strålande solsken och några grader kallt. Många ryttare har varit här idag och själv red jag återigen Bróðir på Lenstad Kyrkväg. Kort tölt. lite trav och några galoppsteg. Målet är att få till en ren tölt i lite högre tempo. Jag är på god väg.
Så var det dags för Tira. Ulva satt upp på henne och skrittade runt ett tag i corallen i paddocken. Det gick riktigt bra. Se´n var det Jarpurs tur. Gissa vem som var mest intresserad av den ridturen?

28 jan. Vi hälsar på den nya kalven
Queens Seal, en av våra äldsta kossor, fick en kalv i torsdags. En jättefin liten kvigkalv. My och hennes kompis har döpt kalven till Lina.
Jag inledde dagen med en fin ridtur på Bróðir, kort tölt upp och ner till lilla sjön. Därefter var jag på ett mycket bra och intressant föredrag om sommareksem och fång. Det var Marie Sundquist som föreläste och det var Oddur som arrangerade. Budskapet var tydligt, det är knott som orsakar eksem och att sätta täcke på hästen är mest effektivt.
Ulva och Anki fick också en fin ridtur på vår nyröjda järnvägsbank, "Med livet som insats". De red Jarpur och Gneisti och båda hästarna var i toppform. En härlig galopp på järnvägsbanken.

24 jan. Äntligen fick vi tag på halm
Det finns knappt någon halm att uppbringa på Öland eller utmed Smålandskusten. I helgen fick vi tag på tre balar, som i första hand ska gå till fåren. Inte världens bästa kvalité. Men fåren kan ju inte ligga på betonggolvet.
MiDas är tillbaka på vintersemester. Helen har ridit in honom och det går riktigt bra. Nu behöver han smälta intrycken och då passar det bra att återse sina gamla kompisar.

15 jan. Nytt hö till ridhästarna
Numera har vi bra rutiner för vår utfodring. Hingstar och kor har fri tillgång, medan ridhästarna får mat morgon och kväll. Deras hö drar vi in i stallet för att sedan köra ut portionsvis på en kärra. Idag drog vi in en höbal och fick hjälp av Therese.
Jag har tömkört Bróðir, Jarpur och Tira. Alla skötte sig bra, men bäst var nog Tira. Igår lyssnade hon inte alls och idag var hon hur uppmärksam som helst. Vi körde i en labyrint som jag har byggt av hinderbomar och Tira stannade inför varje vändning och väntade på kommandon. Det var nästan Snót-känsla! Snót är den mest lyhörda häst jag någonsin har markarbetat! Tro det om ni vill, ni som vet hur hon var som ridhäst.

14 jan. Kormákur och Brennir flyttar till hingstflocken
Kormákur är drygt åtta månader och det är dags att flytta till hingstflocken. Hans mamma Álin åkte hem förra helgen och Kormákur har fått en vecka på sig att ställa om till bara hö. Som alltid gick det bra med den nye lillhingsten, som snabbt blev kompis med Kaldi.

9 jan. Livet som insats är klar
Äntligen fick vi klar en ridväg till. Det är förra vinterns snömassor som förstörde alla våra ridvägar och vi har inte hunnit/orkat röja allt. Men när vi var tvungna att ta hand om en jättestor alm, som stormen Dagmar hade blåst omkull, tog vi oss även tid med att röja järnvägsbanken - den med livet som insats. Efter ett välförtjänt dagsverke bastade vi och åt matsäcken i relaxen.

7 jan. Korna flyttar till hingstarna
Korna har flyttat över till hingstarna och får fri tillgång på hösilage. Så nöjda de blev. Och höet smakade riktigt gott. Fast de små kalvarna förstod inte vad som stod på. De har aldrig fått äta direkt ur balarna. 
Gneisti var väldigt seg före nyår och jag befarade att det var något fel, så han fick vila ett tag till och sattes på diet. Igår red Ulva/Jarpur, Anki/Gandur och jag på Gneisti. En kort tur, 45:an. Gneisti var precis som vanligt och satte av i galopp över ängen vid vattenhållet. Skönt! Om drygt en vecka får han skorna på sig, vilket även Naggur och Frodi fick häromdagen.

2 jan. Renoverar Magasinet
Solig och fin dag. Flera ryttare har varit här. För egen del longerade jag Bróðir och det var mängder av energi i honom. Till slut lugnade han ner sig och svarade fint på mina kommandon. I morgon är det Tiras tur.
Jag hann lägga några timmar på renoveringen av Magasinet. Plockade ner de gamla köksskåpen, som kanske blir renoverade och uppsatta på nytt.

1 jan. Nyårslöfte
Nytt år och nya utmaningar. 
Nyårslöfte nr 1 är att jag ska både köra och rida Tira innan året är slut. 
Nyårslöfte nr 2 är att Magasinet ska vara beboeligt innan sommaren. 

 

Hrímandi och Árgeisli
Tjurkalvens testiklar
Amanda rider KatlaNúka

Hrimdis äter hö

Korna äter hösilage
Tira hälsar på Nói

Highland Pride med sin döda kalv


Grimnir äter havre

Valborg med sin nya kalv
Naggur badar
Saerún är klippt
Ulva och Pricken

Champinjoner på spisen

Två kalvar
Vattenmätare med 15 mm vatten
Arnór
Anki rider Tira
Ryttare på väg över alvaret
Kalv på Hanåsa GårdHästrumpor
Therése rider Jarpur och Helena rider Gneisti
Lena och Liva tittar på ankornaTira

Orientering, POR, på TREC-tävlingen

Hingstar vilar på morgonen
Tira dra bildäck

Ladusvala

Tira sladdar paddockenHelena trycker på Frosti när han ska in i transporten


Brandur

Nisse och Pippi
Glanna, Jennifer och Sara
Alva är nöjd med att vara på alvaret

Lenstadryttarna framför kvarnen

Gandur pausar under ridturen

Tritill betar det nya vårgräset
Helena och Jarpur

Lena och Hea rider på alvaret
HElena rider slalombana med Gneisti
Dimma löshoppar


Veterinär Jörgen Furéus behandlar Bróðir
Tira
Therése och Dimma
Dimple väntar på sin spruta

Vintergäck

Hästarna tjyväter på ensilaget
Hästar i bilyktans sken

Kalven Lina

Istappar i hästens päls

Anders verkar Freydir

Ulva rider Tira

MiDas 120129

Kormákur äter havre

Ulva sågar upp almen

Korna har fri tillgång till hö
Helena i skyddsutrustning

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers