Nyheter från Lenstad 2015

30 dec 16 liter soppa
16 liter köttsoppa lär räcka till 80 personer. Från uppfödning av får och lam till mat på middagsbordet, tovade grytunderlägg och pälsskinn. Ja, så ser naturahushållningen ut och för oss är det ett sätt att leva. Många såg lite frågande ut när de fick klart för sig att vi tar till vara på det mesta av våra gamla tackor. Idag fick både hovslagaren och ryttarna en skål värmande soppa i den bistra vinterkylan.

25 dec Förberedelse för ridning
Grinden på Långa järnvägsbanken är öppen och mina sex hästar har blivit ompysslade i stallet. Det är klart för att börja rida igen. Det blev en premiärtur på Jarpur med Tira lös vid sidan om. Sidan och sidan. Det var lika mycket framför som bakom. Tira är otroligt positiv och älskar att springa med. Hon hänger på även när jag tar omvägar. Annat var det förra året då rollerna var ombytta.

18 dec Sista tackorna
I femton år har vi haft får, men idag avslutade vi den epoken. 2010 fick vi våra sista lamm och det var en sorglig vår med fler döda än levande lamm. Då bestämde vi oss för att sluta och en efter en har vi slaktat tackorna. Idag tog vi de två sista. 
Nu har vi bara kor, hästar, höns och ankor. Hästflocken är i ständig förnyelse, även om det stora flertalet utgör kärntruppen. Sigge har flyttat från östra sidan av ön och Undri har kommit ända från Göteborg. 

13 dec Takarbete
Sotaren har bet oss sätta fast stegen på taket  lite bättre. Det är risk för att den släpper taget och då är det inte roligt att vara sotare. Vi hjälps åt med jobbet och Jan dirigerar familjens kvinnor som är på taket.

12 dec Vindskyddet är invigt och Sokki kommer
Lagom till vintervila är slut blir vi klara med vindskyddet på Rösåkern. Ann och Sigun hjälper till att halma så att det blir varmt och gott underlag till hästarna och kossorna.
Sokki, snart fyra år, kommer för att få riktiga islandshästkompisar innan han ska ridas in.

6 dec Dags att utfodra
Snart är vintervilan över och jag börjar vänja hästarna vid hö. Till att börja med blir det ett mål om dagen. Friheten och maten ute på alvaret hägrar dock och hästarna är bara hemma ett par timmar.
Seifur, som har varit i Lenstad under sommarhalvåret, åker hem till gården i Småland. Han gick rätt fram till sin matte när hon ropade på honom. Båda var mycket nöjda!

29 nov Objuden gäst
Det flaxar i hönsgården fast hönorna och ankorna är utanför. Men det är ju en rovfågel därinne! Är det sparvhöken som jag tror är tjuvjägaren eller är det en ny objuden gäst. Nu gäller det att tänka rätt. Var är hönsen säkra för rovfåglar? Är det månne inne i fårens lösdrift?

22 nov Inga fler kalvar
Kalvningen är över för den här gången och vi har 13 fina kalvar. I ett par veckor har vi tränat dem till att bli tama genom att ta in dem i lösdriften varje dag. Åtta av de tretton har fått havre och några kan vi mata ur handen.
Kor, kalvar och hingstar går nu på fri tillgång på hösilge i sina rätta vinterhagar.

21 nov På ridskola med Ebba
Det kändes precis som förr! Halmstad Fältrittklubb och Kalmarbygdens Fältrittklubb har mycket gemensamt. Hästarna görs i ordning, in med dem på led uppsittning, övningar på volt och avslutning med uppställning på led. Oj, vad roligt det var att följa med Ebba till hennes ridskola. 

20 nov Allt klart med vattnet
Det har tagit tid att få allt klart med vattnet. Det sista jobbet är att gräva ner elledningen och åter igen kom Anders "Folkra" Eklund från Kalkstad och hjälpte oss.

11 nov Tjurarna blir stutar
Så himla skönt att få tjurkalvarna kastrerade. Ingen oro för tjuvbetäckning och mer lätthanterlig flock. Efter två timmars metodiskt arbete får vi in de fem tjurkalvarna i fårens lilla box, veterinären kastrerar och stutarna sover törnrosasömn i flera timmar.

7 nov Fjalar och Moa
Tidigt i morgondimman kommer Fjalar för att ansluta till hästarna som är på vintervila. Han har varit i Lenstad förr och gått i hingstflocken och Bróðir känner honom sen senast han var här.
Ytterligare en kalv har fötts och det är Lillemor som fått en kviga. Moa får hon heta.

6 nov Vattenbrist
Inget vatten i kranarna och vi får lite lätt panik. Drygt 30 nöt och fem hingstar förutom vi och grannarna är berörda. Kor och hästar får byta hagar tillfälligtvis. Korna åker ut till alvaret och hingstarna till  Mosshorvan och Trekanten. Här finns naturligt vatten. Det krävs både en elektriker och VVS-are för att få ordning på vattnet. Nu är vi sparsamma - grundvattennivån är mycket låg.

1 nov Vintervila
26 hästar är på vintervila långt ute på alvaret. Fyra valacker från hingstflocken får också följa med och hemma vid gården går nu bara fem hingstar. Det är en lika härlig känsla varje år när islandshästarna får lite smak av hur det skulle kunna vara om man bodde på Island. En del har verkligen gjort det och jag hoppas att de får återuppleva sina barndomsminnen. Naggur är i Torsås under vintervilan och Fenja iklär sig hans roll som vinterbadare.

30 okt Annorlunda fika
Sista fikan innan vintervilan och den blir annorlunda. Stussan är med, men är inte helt nöjd med vad som bjuds.
På Rösåkern är resten av korna och kalvarna

25 okt Sommarbetet är över
Hösten närmar sig och det är dags för hingstarna att komma hem till gården. I galopp far de fram över alvaret och in på Hemlotten där mularna strax träffar på marken. Så himla gott med åkergräs till skillnad från alvarets örter.

23 okt Taklagsfest
Takstolarna är resta av Jan, Björn och Tobias. Efter ett drygt dagsverke avslutade vi dagen med god mat, bastu och 24 brickor bridge.

20 okt Tjuvjakt på höns
Tre hönor är borta och frågan är vem som ska stå som ansvarig för detta. Jag eller höken? Tre av sju, det är nästan hälften och jag inser att jag måste skaffa några nya hönor. Jag köper en ny ölandshöna från en uppfödare strax söder om Borgholm.

17 okt Träningstävling på Kollberggården
15 ekipage tävlade idag på Kollberggården. Det var Malin Kollberg och Josefin Berkeby som höll i arrangemanget. Verkligen trevlig och gemytlig stämning. För egen del red jag V1 och tyckte det var bra att få vara själv på banan.

16 okt Takstolarna levererade
11 takstolar ligger nu på vindskyddets väggar i väntan på att resas upp och förankras. Vi har köpt färdiggjorda takstolar från en fabrik i Rockneby, strax norr om Kalmar. Mycket behändigt. Korna och kalvarna är, som alltid, nyfikna på vad vi gör.

11 okt Långritt i Rällaskogen
Det var länge sedan jag upplevde en så härlig ridtur som jag fick idag. Cissi och jag åkte till Sara i Rönnerum för att rida. I över två timmar red vi i tallskog och utmed Kalmar. Hästarna badade och det blev både långa töltsträckor och galopper.

10 okt Kalv nummer tolv
Alva har fått en kalv på Torskullemarken och har hållit sig gömd en vecka. Idag får jag syn på dem och ser att det är en kvigkalv. Hon får heta Tora. Med hö lockar jag in Alva och kalven till resten av koflocken och med ytterligare hö samt visselpipa flyttar jag alla korna till Rösåkern.

5 okt Markarbetena klara
Vindskyddet, som vi bygger på Rösåkern, har tagit ett steg närmare till att bli klart. Anders "Folkrace" Ekman körde med sin hjullastare till långt in på söndagskvällen med att fylla upp i och runt grunden. Ett riktigt proffsjobb.

4 okt Stussan är smutsig
Men så Stussan ser ut i rumpan. Hon är alldeles bajsig och måste tvättas ren. Det blir ett jobb för både Ann och mig.
Månne är detta den sista sommardagen fast det är oktober. Vi passar på att njuta på stallets baksida, som är favoritplatsen varma och solga eftermiddagar och kvällar. Annat var det för femton år sedan.

3 okt Ny sadel
Länge har jag funderat på att köpa en ny sadel och nu är det gjort. En begagnad Hrimnirsadel som är superskön att rida i och den passar bra till de två bruna bröderna. Den är inte helt oäven för Tira och det blir väl så att jag tar den till henne också emellanåt.

27 sep Mycket på schemat
Sommarvarmt och skördefest på Öland. Kan det vara bättre? Uffe, min bror, och jag for söderut på ön för att uppleva skördefesten. Det blev besök i flera gårdar och även en tur upp i Långe Jan. Av en händelse åt vi middagen på en islandshästgård. Där bjöds på grillat lammkött.
En helg utan ridning finns knappast - cavaletti och cowladies. En del hästar går på Rösåkern och där är morgongräset fyllt av dagg.

19 sept Strokkurs höstnationella
Dags för tävling igen och jag far iväg med Jarpur och Tira. Det är bara tävling i V5 idag och Strokkur har generösa tider för incheckning och veterinärbesiktning. Det blir en kort och intensiv tävlingsresa.

Kvällen är ljummen hemma i Lenstad och korna är på Lillalvarängen. Plötsligt blir de rädda och springer!

14 sept Nyfikna höns
Hönsen flyttar in i den nybyggda hönsgården och blir jätteglada. De springer fram och tillbaka och tupparna galer. Så småningom ska de även få hela trädgården att spatsera i. Bara de hittar hem på kvällen så att jag kan stänga in dem för räven och annat otyg.

12 sept Hönsgården är påbörjad
Efter att ha funderat ett par dagar har vi kommit fram till att bästaplatsen för hönsenplatsen för hönsen är tillsammans med ankorna. Deras inhägnad är dock i minsta laget och Ulva kommer för att hjälpa mig att fördubbla den. Vi bygger ända tills det blir mörkt, men blir inte riktigt klara. Nätet ska på och jag måste täta bättre mellan syllen och marken. Petter lagar födelsedagsmiddag medan vi bygger ochLinda rider JarpurLinda rider Jarpur åt mig. En riktigt bra dag!

7 sept Dags för verkning
Det har gått åtta veckor och hovarna har vuxit rejält. De växer som mest när det är som ljusast. Det är ett heldagsjobb och jag hinner inte ta ut hästarna till alvaret samma dag. De är hemma vid gården i knappt en vecka och på lördagen får jag hjälp. Vilka bussiga ryttare det är i vårt stall, som rycker in på alla möjliga gårdsuppdrag.

6 sept På kurs i regn och rusk
Fyra av stallets hästar är på kurs på Kollberggården och det är Sölvi som är instruktör. För egen del blir det bara en riddag. Men å andra sidan rider Sölvi Jarpur en hel timme i vår paddock, när jag är på jobb långt borta. Linda och Kerstin lastar och kör även Jarpur till ridkursen. Väldigt hyggligt! 

På kvällen dök Ulva och Petter upp med en stor flyttkartong.

30 aug Långritt över alvaret
Fyra ryttare och fem hästar ger sig av vid halvtiotiden för den årliga alvarsritten. Vädret är perfekt - vindstilla. Det är inte så vanligt på Öland, men i dag har vi verkligen prickat rätt ridväder. Vi njuter av vidderna och tystnaden. Vi är helt ensamma ute på alvaret. Först när vi kommer till fikastället i Skarpa Alby träffar vi på folk som beundrar och fotograferar våra hästar.

28 aug Pialektion
Som alltid ett gäng nöjda ryttare efter en lektion för Pia. Idag sitter Pia upp på Freja och vi får se vilken duktig ryttare vår instruktör är.

23 aug Daglig tillsyn
Hästarna och korna går långt ute på alvaret och vi ser till dem en gång om dagen. Det tar knappt en timme och jag får en härlig promenad och en stund i total stillhet. Bara natur och djur.

20 aug Havsörnen slår till
Havsörnen är mäktig och när man ser den på nära håll blir man imponerad. Naturen rår man inte på och havsörnen tar en av våra ankor mitt framför nästan på mig.

19 aug Samling i stallet
Sjutton hästar ska behandlas och stallet är fullt av folk och pållar. Två hovslagare och en veterinär jobbar och blir assisterade av åtta hästägare. Härligt att vi hjälps åt så att även de som måste lönearbeta kan få sin häst tillsedd.

16 aug Bockjakt
Bockjakten startar idag och vi ryttare väljer att rida i paddocken. Jakten på vår egen mark upplåter vi till ett par vänner från norra Öland. I utbyte får vi fisk, vilket passar oss bättre än köttet.

15 aug Äntligen alvaret
Som kossorna har trånat efter alvaret de senaste månaderna. Normalt släpper vi ut dem där i april, men i år har vi hållit dem hemma för att ha koll på kalvningen. Idag fick Ljuva sin sista vällingflaska och vi bestämde att släppa ut korna på alvaret, trots att vi har nio presumtiva

10 aug Tre hästar är på plats
Nykur, Adall och Kurt går för sig själva och en bit bort hoppar ett rådjur iväg. Men var är resterande åtta hästar?

9 aug Semester i Byxelkrok
Fyra semesterveckor äri Byxelkrok och där tar jag dagen som den kommer. Inget jobb - bara njuta av böcker, promenader, cykling och trevligt sällskap. Fast jag saknade havsbadet. Det var 18 grader som högst och det är för kallt!

25 Juli Markarbeten på gården
Vi har alltid flera projekt på gång. Denna sommar renoverar vi hästarnas foderbord, förlänger vägen på Rösåkern och bygger ytterligare en lösdrift. Den årliga plastinsamlingen är också klar. Plasten från 229 ensilagebalar skapade fyra lass på släpkärran.

7 juli Penicillinkur
Highland Prides juver är stort och spänt. Likaså spenarna. För att råda bot på detta ska hon få en penicillinspruta fem gånger. Det är inte det lättaste och hon måste vara väl inhägnad. Vi lockar in henne i med hjälp av kalven, Ljuva. 

5 juli På kurs med fel häst
Jag och Tira ska åka på ridkurs i Ryd, en bit norr ut på ön. Det är Åsa Strandberg, som brinner för Tölt in Harmony, som är instruktör. Riktigt roligt ska det bli med min bästa tölthäst. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Den här gången var det nog många som undrade hur de stod till i skallen på mig. Övriga kursdeltagare kunde nästan inte ta in att jag kom med fel häst. En häst som jag inte ens ägde och hade tagit utan ägarens tillstånd.

28 juni Söndag i stallet
Fullt av folk hela dagen med massor av ridning, men även god gemenskap. Fika, putsa seldonen, njuta av sommarvärmen och bara lata sig.

26 juni Nyfikna kalvar
Kalvarna är nyfikna och kommer ofta fram till oss när vi går i kohagen. Morgon och kväll får Stussan välling och mitt på dagen tar vi en extra titt på de kossor som ännu inte har kalvat. Vill vill gärna märka kalven så snart som möjligt.

25 juni Per ringmärker ladusvalorna
I är är det fler svalbon än vanligt och i några av dem har ungarna redan flugit ut. Lite konstigt med tanke på den kalla våren. Per märker sju ungar och kommer tillbaka om en vecka och märker boet med de nykläckta ungarna. Vimsan är med och tror att hon har fått en jägarkompis. Men tji.

21 juni Ridtur på Fluga
Det var länge sedan Fluga blev riden, men idag fick hon komma ut på en skrittrunda. Först en liten tur i paddocken och sedan upp och ner på Kyrkvägen. 

19 juni Obefruktade ägg
Våra myskankor ligger och ruvar och vet inte om att det inte blir några ungar. Äggen är inte befruktade, eftersom vi inte har någon drake. Men instinkten är stark - får man ägg lägger man dem i ett rede och ruvar. Oavsett om det finns en drake eller ej.

13 juni Storstädning
Det är dags för årets storstädning. Tio ryttare hjälps åt och efter två timmar är stallet skinande rent. Vi belönar oss själva med te/kaffe och macka. Sen återstår det bara att plocka in alla saker. 

5 juni Pia håller lektion för sju ryttare
Så var det dags igen för lektionsridning. Det är soligt och varmt, men blåser så in i nordens. Bróðir är helt hopplös att rida, han studsar och slänger sig i varje vidpust. Skönt att avsluta lektionsdagen med pålitliga Tira.

3 juni Hälften av korna har kalvat
I skymingen, som oftast, kommer kalv nummer nio. Det är en tjurkalv och Tess, hans mamma, kalvar för första gången. Vad ska kalven heta? Det börjar tryta på idéer och vi får avvakta några dagar och se hur han utvecklar sig. Kanske ger sig namnet.

1 juni Blommor i överflöd
Alvaret står i full blom och Sigun guidade mig bland prakten idag.

24 maj En vanlig söndag
Det är mycket som ska hinnas med under helgen. Först och främst rida och helst alla mina tre islänningar. Det blir blandat, både  i paddocken och i skogen. Det har varit en veckas uppehåll i kalvningen, men nu kommer kalv nummer sex och sju. En kviga som får heta Vanja och en tjur som får heta Ivan. För övrigt är det städning på schemat. Det blir tre släpkärror med nedfallna träd och grenar som ligger i vinterhagarna.

17 maj Hingstarna till Alvaret
14 hästar går nu ute på Alvaret och lever ett härligt vildmarksliv. Här ska de vara ända fram tills vintern tar vid. 

12 maj Fem kalvar
Kalvarna kommer på löpande band. Just nu har vi fem stycken, tre kvigor och två tjurar. Stussan, vars mamma vi inte vet vem det är, får välling ett par gånger per dag. Om hon ska hinna ikapp sina syskon måste vi mata minst var fjärde timme. Natten dock undantagen!

10 maj Fel mamma!
För näst sista gången går jag ut till lösdriften för att ge Pinnie hö. Hon är ingstängd med sin kalv, som kom med sätesbjudning. Men oj vad hon muar. Vad är det som händer? Pinnie kalvar?! Vi har stängt in fel kossa. Oj oj oj. 

9 maj Muskur från Pellagården
Sigun är medryttare på Jarpur och har blivit en inbiten islandshästryttare. Nu har hon gjort slag i saken och köpt sig en egen häst - Muskur från Pellagården

3 maj Ny hingst -Seifur
En ny hingst anslöt till flocken idag. Han heter Seifur och kommer från fastlandet, ett par mil norr om Kalmar. Det blev lite avbrott i vardagen för "den gamla" flocken. Många ville hälsa och även mäta sig mot nykomlingen.

2 maj TREC i busväder
För tredje året i rad arrangerar vi en tävling i TREC. Det är tolv startande och allt löper på som det ska. Vi har inte vädrets makter med oss i år, men alla är nöjda. Cafét har vi i fårens nystädade lösdrift.

30 april Sätesbjudning
Pinnie vankar runt oroligt, lägger sig och ställer sig. Något är fel och strax blir jag varse att det är sätesbjudning på gång. Ringer veterinärjouren. Klockan är tio på kvällen när veterinären kommer och det blir till att jobba i skenet av billyktorna. Efter flera dramatiska timmar, håller vi nu tummar för att allt ska gå bra. Läs mera >>>

28 april Årets första kalv
Grållan ska hon heta, den första kalven med en alldeles egen färg. Kossan är förstföderska och hon vet vad hon ska göra. Slickar, matar och gömmer kalven. Precis som man ska. Naturen är fantastisk.

24 april Lenstadryttare får instruktioner
Ridlärare Pia är på på plats i Lenstad och vi är sex ekipage, fyra från vårt eget stall och två från stationshuset. Det är Anna och Lotte som kommer på sina stora hästar.

19 april Snart kommer kalvarna
Kor är som människor. Brunstar året om och är dräktiga i nio månader. Tjuren Casper kom den 1 augusti och korna kan kalva ett par vecor för tidigt. För att vara på den säkra sidan fick korna egen hage redan idag.

18 april Vårkval på Häradsvallen
Det blev en heldag på Häradsvallen för att tävla med Jarpur och Tira. Jag är mycket nöjd, särskilt med Jarpur där alla gångarterna satt så bra som jag kunde förvänta mig. Även Tira skötte sig, efter en uppvärmande T8 på morgonen. Klantigt av mig att rida fel galopp, annars hade hon drygt 5 i snitt.

14 april Två silversvarta
För en tid sedan hälsade jag på Kerstin och fick njuta av Frosti. Han är bra ståtlig!
Här hemma har Linda länge varit nyfiken på Sæfaxi och testade honom i snurran idag. Efter lite skrämmande utfall från Linda travade Sæfaxi på riktigt bra. Både Frosti och Sæfaxi är Kerstins silversvarta pållar.

12 april Kolbein byter hage
Kolbeinn har gått med korna och hingstarna hela vintern, men idag får han flytta tillbaka till ridhästarna. Oj, så skoj med lite omväxling tycker ridhästarna och sätter full fart.

Det blåser rejält idag och de flesta väljer att rida i paddocken. Det är bara Sigun och jag som ger oss ut i skogen med mina tre hästar. 

5 april Klisterlapp
Pärla har funnit en ny kärlek och han heter Reifur.

3 april Lektionsridning
Pia Asplund, ridinstruktör på KBF, kommer regelbundet till Kollberggården. För andra gången tar Linda och jag med oss hästarna för att träna.

28 mars Miljöträning
Långa järnvägsbanken, 45:an och Asplunden står på schemat. Fyra ekipage ger sig av på tur i Mittlandsskogen. På Långa järnvägsbanken är det full aktivitet; två gubbar fäller träd och den tredje kommer backande mot oss med traktor och släp. Hm, hur ska vi göra? Traktormannen stannar. Jag kliver av Jarpur och leder förbi, vilket räcker som trygghet för Pärla och Naggur. Ann tar det säkra före det osäkra och hoppar av även hon. Brak! Där föll ett träd och hästarna fick brått.

24 mars Nya valacker
Så var det dags. Garri och Spirit blir av med mansdomen när Ingrid kommer för att kastrera. Garri fick lugnande avpassat för en elefant innan det gick att skära honom. Nu går de i en egen hage och har tråkigt i väntan på att såren ska läka. Det får lite havre att trösta sig med.
 
20 mars Hovslagen är här
Anders kommer för att verka barfotahästarna och passar även på att sätta skor på Bróðir. Nu ska det ridas!
 
8 mars Vinda får ett Plutoben
Ann har köpt en ny liten hund. Hur söt som helst. Hon har fått ett Plutoben av mig, eller snarare av Casper som har flyttat in i frysboxen. Benet smakade riktigt gott och det var bara Vindas. Akta den som bara tänkte tanken att få låna benet.

7 mars Ridkurs på Kolberggården
Två dagar och två hästar. Det blev en intensiv helg på Kollberggården när jag red både Jarpur ochTira för Sölvi Sigurðarson. Lördagen var inte optimal. Personalfest på fredgskvällen och det blev bara fyra timmars sömn. Desto tidigare somnade jag på lördagskvällen!

22 feb Det är vår
Enligt SMHI är det vår i Lenstad och vi har fått några bevis på att SMHI har rätt. Både blåsippor och tranor har noterats i grannskapet.

Som vanligt är det full rulle i stallet under helgen. Matilda och Linn rider i paddocken medan Therese och Dögg tar en tur i skogen.

Vi har fått en ny hästpensionär. Han heter Kufl, men kallas för Kurt. Eller Kurre rätt och slätt. Hans ägare har tävlat med honom i de högre klasserna, men nu är det pensionärsliv.

Som avslutning på helgen röjde Christina och jag de två sista barriärerna som stormen Egon ställde till med.

19 feb TREC i Lenstad 2 maj
Vår proposition för TREC i debut och lätt klass är godkänd av Sveriges TREC-kommitté. Det blir samma upplägg som tidigare år och vi hoppas på att många vill delta, både som tävlande eller funktionärer.

14 feb Alla hjärtans dag
Ebba och My kommer för att rida och vi har fått låna Naggur så att vi ska kunna rida islänningar alla tre.

13 feb Råtta
På morgonen när jag ska släppa ut ankorna får jag se en halvstor råtta i ankgården. Den är slö och äter på halmen. Här gäller det att handla snabbt, tänker jag, och trycker till med stövelklacken på råttans huvud. Råttan hade inte en chans. Har man ankor får man tyvärr räkna med att det kan dyka upp råttor. Ankfodret lockar. Tur att jag har bunkrat med råttgift.

11 feb Väderomslag
Helt fantastiskt väder. 11 grader varmt, vindstilla och solsken. Jag gick hem tidigt från jobbet och fick en härlig ridtur på Jarpur. Vårjacka och tunna fingervantar. Annat var det i förrgår då jag red lektion för Sölvi på Kollberggården. Då var det tumvantar och overall.

8 feb Bal nr 126
Korna och hingstarna/valackerna äter 2 - 3 hösilagebalar per dag. Idag öppnade jag den 126:e balen och hälften av djuren samlades kring de nyöppnade. Att det alltid ska vara grönare på andra sidan.

1 feb Emilia rider Blixten
Så himla duktig! Emilia rider Blixten barbacka i galopp. Det är inte alla som klarar av - Blixten brukar alltid bocka. Men Emilia satt som gjuten.

31 jan Upplivat i Kåtorp
Gråmulen morgon och snöblask på marken. Den eviga frågan uppstår: Vilken tur ska vi rida idag?. Det blir upp till Kåtorp med miljöträning. Även för några Kåtorpsbor blåser förändringens vindar.
Trots vädret är det somliga som tror att sommaren kommer snart. Sommarhästen Særún kommer redan idag, sista januari.

18 jan Inventering av sångsvanar
Sångsvanen har gått från att vara sällsynt i Sverige till att vara vanlig. Dessutom har svanarna fått nya vanor och är både i vatten och på land. Idag räknar vi alla sångsvanar vi ser i Europa. I vår mosse såg jag 11 stycken.
Lite ridning hann vi med idag. Jag tror att det 11 hästar som blev hanterade på endera sättet. Det blev bara ryttarkort på Thelma, men det är mer än bara rida när man är i stallet.
Vimsan var på egna äventyr.

17 jan Ankor och hästar
Barfotahästarna har blivit verkade, men det blev inga bilder. Som alltid är det Anders som är vår hovslagare. Istället tog jag lite bilder bland hästarna i de fräscha foderkorridorerna.
Ankorna har kommit på att diket är jättebra badställe.

11 jan Egon fixar en hinderbana
Som det har blåst. Pannluggen stod rakt upp på hästarna som stod i motvind. Ett och annat träd har också trillat, vilket har gett oss en naturlig hinderbana.
Tre valacker har bytt hage.

6 jan Trettondagsutflykt och glögg
Sista dagen på julhelgen "firar" vi med att rida tillsammans och avsluta med glögg samt tilltugg i nya sadelkammaren. Hälften av Lenstadryttarna är med och det blir bitvis lite dramatik när vi kom på hal is som vare sig bar eller brast.

4 jan Det nya året har blåst in
Det har varit rejält blåsigt över nyår och den här gången heter stormen Svea. Ingen har kommit till skada och heller inga träd har blåst ner över staketen. Men det har varit stugsittarväder.
Idag fick däremot flera av oss en par fina ridturer och efteråt rullade sig hästarna på marken, som åter är bar.

 

soppa1

Baggen090826 klippt

Sigge eva Magnus

 Undri

 Ulva sätter fast stegen på taket

Sokki frånEmi

Helena klipper bandet till nya vindskyddet

Nykur och Adall

Sparvhök

Ebba och ponnyn Rosa

testiklar tjur

Lillemor och kalven Moa

Fenja tar sig ett dopp

 

 

Jarpur och Blossi på vintervila

Kalv Tora

Nykur islandshäst

Vindskydd krans

Tupp

takstol2010

Sara och Jennifer rider islandshäst i Kalmarsund

Alva och Tora

Hjullastare

Stussan151003 

sadel hrimnir

Gneisti dagg

Kalv 1506

Islandshäst Jarpur från Lenstad

Ölandshöns tupp

ByggeUlvaLena150912

hingstar150912

kurs 150906

SkarpaAlby rytare

FrejaCissiPia

Eldur 150323 

Teitur Mun

Bockjakt2015 1

Ko kalv badar

Byxelkrok2015

Markarbete Lena

PrideLjuva 150707

TeiturLena

NaggurPlutten150628

svala2015

FlugaBengt

Myskanka 2470

Stallgången borstas ren

Pia 150605

Kalv1509 ny

Krutbrannare

pinnar 

Islandshästen Gungnir och Kerstin

Nappflaska

kalv1502

MuskurSigun

Seifur150505

trec

kalv 1501

Dimma 150424

JarpurStrokuur

Frosti 110507

KolbeinnReifur 170 150412

Pärla och Reifur

Linda 150403

MatildaLinn 150328

Kufl 150322

Tira 150308 170

 

 

 

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers