Lenstadbloggen 2014

29 dec Vi rider på Långa järnvägsbanken
Återigen en fin vinterdag. Tessan och jag rider Långa järnvägsbanken, men hem genom skogen borde vi ha haft skridskorna med oss.

28 dec Grinden är öppen
Tog en morgonpromenad över alvaret och passade på att öppna grinden på Långa järnvägsbanken.
Grisfettet från Voxtorpsgården är mums mums för talgoxarna

27 dec Vinter på Annandag Jul
Det är kallt, -7,5 grad, och snö på marken. Bara ett tunt lager, men ändå. Morgonen är stilla och alla djuren tar det lugnt. Ankorna går inte ens ut ur sin inhägnad. Bilder på kornahingstarna och ridhästarna
Framåt dagen mojnar det och det blir till att rida. Melina och Matilda tar en tur till Smedsgärde, jag rider Tira och Bróðir i paddocken och Pärla blir ompysslad i stallet.

21 dec Vintervilan är slut
Kall och solig morgon, perfekt för en premiärritt efter vintervilan. Lena och jag red Hingstrundan och Humlestigen. Med på färden vara Gandur, Jarpur och Tira.
Även Therése och Thelma tog en tur, men lät sig skjutsas av Farao. De var rejält frusna när de kom tillbaka till stallet och längtade hem till julvärmen.

20 dec Glada grisar
Voxtorpsgården söder om Kalmar föder upp grisar på på ett föredömligt sätt. Vi köper vår julskinka där och vårt årsbehov av fläskkött. Idag hämtade vi köttet och på tisdag ska vi koka skinkan.

14 dec Bus i hagen
Hjaðningur och Aðall leker i hagen så det står härliga till. De andra hästarna är mer intresserade av mat.

13 dec Ridhästarna kommer hem till gården
Det är avbetat på alvaret och hästarna har flera gånger kommit fram och tittat över grinden till vinterhagarna. Lagom till Lucia öppnar jag kvarngrinden och hästarna blir nöjda. Mycket gott gräs kvar i vinterhagarna. Hingstarna är nyfikna på stona.

7 dec Nya höbalar till korna och hästarna
Vi kör ut ny mat till korna och hingstflocken. Till dags dato har de fått hö, men nu blandar vi hö och ensilage. 50/50 för att få en mjuk övergång till att bara äta ensilage. Djuren blir mycket nöjda. Fattas bara annat med så god mat!

Den snåriga stigen bortom Smedsgärde är nu i ordning. Jag gick med slyröjaren i två timmar och det gjorde susen. Längtar efter att rida igen, men ridhästarna behöver sin vintervila fram till jul.

6 dec Räven
1 2 3 4 5 6 7 8. Jag räknar en gång till och får det bara till åtta ankor. Den gråa honan och en unge fattas. Det kan bara vara räven. Efter att ha letat ett tag får jag syn på den döda ungen på andra sidan trädgårdsmuren, men mamma Grå syns inte till. Lite konstigt är det för att det verkar som om räven har varit framme mitt på ljusa dagen. Måhända är det en skabbräv. Vi får ringa till våra jägare och be om hjälp.

29 nov Sæfaxi byter flock
Sæfaxi får inte tillräckligt med motion i hingstflocken och flyttar ut till alvaret där han får röra på sig när han letar efter mat.
Ankorna håller sig hemma och tar tillfället i akta att sola lite.

28 nov Gandur och Gandalf återvänder
Åter i Lenstad efter efter att ha varit hemma på norra Öland under sommarhalvåret. Alla hälsar igenkännande på varandra och det är stimulerande med nyheter. Det blir lite spring i benen.
Ladan Niva behöver ett garage och vi bestämmer oss för att göra om det gamla vagnsjkulet.

23 nov Rofylld vintervila
Hästarna mår gott ute på alvaret.

22 nov Nöjda kossor
De senaste gångerna jag har sett till kossorna ute på alvaret har de velat följa med mig hem. Idag när jag öppnade för dem var de inte nödbedda. Raka vägen hem till kvarngrinden och vidare in till hingstarna på Rösåkern. Där finns både fri tillgång till hö och gott gräs.

16 nov Vintervila på soffan
Efter den dagliga tillsynen av kor och hästar är det soffan som gäller. Skönt att hästarna har vintervila så man med gott samvete kan ta det lugnt.

15 nov Núka är såld
På förmiddagen åkte  Núka till Köping tillsammans med sin nya ägare. Therese var med och tog farväl. Therese och Louise har hjälpts åt med Núka under den tid han har varit här. De har marktränat honom till en riktigt trevlig häst.

9 nov Tät morgondimma och bra kursdag
Klockan är åtta och jag går ut för att se till hästarna. Dimman ligger tät och jag ser max 20 meter. Plötsligt hör jag gnäggande och massa hovar som går genom vatten bort från mig. Aha de är på väg till Torskullemarken. Men oj  så det gnäggar och där kommer Plutten springande, som är helt vilsen. Von står i sin egen värld på denna sidan mossen. Jag ropar på Von och Plutten, men ingen av dem bryr sig om mig. Jag fortsätter över mossen, där står alla tjugo hästar och plötsligt kommer Plutten springande. Oj så glad han blev.
Jarpur får följa med hem för vi ska på ridkurs. Von får syn på oss och slår följe hem till saltstenen.
På kvällen går jag ut på alvaret för att se till kossorna.

7 nov Isidor och Skjóni träffar hingstarna
Skjóni är gammal, 29 år, och följer inte med ut på vintervilan på alvaret. Det gör inte heller ponnyn Isidor. Båda två behöver fri tillgång på hö redan nu. De ska gå med hingstflocken i vinter och jag släpper ut hingstarna en efter en för att det inte ska bli för stojigt möte. Garri och Núka är först ut på plan.

6 nov Bróðir får sin rygg röntgad
Bróðir har ont någonstans och vare sig veterinärerna eller jag vet var. På remiss från Jörgen Furéus åker jag till hästkliniken på Kalmartravet för att få Bróðir röntgad. Veterinär Lena konstaterar direkt att han är snedmusklad. Höger bak är mindre och har går olika i höger och vänster varv. För att undersöka om ryggradens tornutskott "gnager" mot varandra röntgas Bróðir. Det kallas för kissing spines. Lena passar även på att ta en spattröntgen. Men det är inget fel på vare sig rygg eller has. Vad är det som är fel?
Jag ska försöka muskla höger bak genom att Bróðir får smärtstillande innan jag rider honom. Lite tveksam är jag, men jag måste testa olika saker.

5 nov Djuren byter hagar
Det är dags att förbereda inför vintern. Korna får nya marker att utforska, alla hästar avmaskas ochhingstarna flyttar hem från alvaret. På fredag kommer Anders hovslagare och på eftermiddagen ska ridhästarna på vintervila.

25 okt Tritill åker hem
Tritill är drygt tre år och snart är det dags att skolas in till ridhäst. Hans matte, Linda, är här och hämtar sin unghäst. Ett tag tänkte Linda sälja Tritill, men bestämde sig för att först ta hem honom och se vad han går för. Det skulle ju vara snopet om han blir en tävlingshäst av stora mått. Än är han dock ett oskrivet kort.

19 okt Röja och stängsla
Det jobb som präglar vår gård mest är att röja och underhålla stängsel. Denna helg har jag förberett hingstarnas och kornas foderkorridorer. Och då är det både röjning och stängsling. Sedan ett år tillbaka har vi gjort om korridorerna för att förebygga fullständigt kaos. Inget foderstängsel är numera längre än 40 meter och när det går sönder är det enkelt at laga.
Det är inte bara jobb! Som belöning red jag Jarpur och Bróðir och båda gick jättebra. Kan de bero på förra helgen kurs?

11 okt Ridkurs på Kollberggården
Linda, Ulrika och jag ger oss iväg till Kollberggården för att gå på kurs för Sölvi Sigurðarson igen. Jag tar med mig Bróðir idag och i morgon blir det Jarpur. Det är alltid roligt att gå på kurs. Trevlig gemenskap och bra instruktör.
Hemma i vår egen paddock rider Thelma på sin Farao.

8 okt Nysådda åkrar
Lars-Johanlotten och Backhorvan blev klara i veckan. Niclas har sått in dem och nästa år räknar vi med bra höskörd.

5 okt Assa pysslas om
Caroline kommer ungefär en gång i veckan och ser till Assa. Idag har hon med sig din dotterdotter Emma.
Det har varit lite trassel med min webb under veckan. Någon hade hackade sig in på den och blockerat den. Hoppas att det inte händer på nytt.

27 sep Skördefest
Det är skördefest på Öland denna helg och jag passar på att plocka ner äpplena innan höststormarna gör det. Därefter blir det en tur på södra Öland för att titta och handla. Eriksöre bygata är ett säkert kort och där får jag även se riktigt fina hästar.

24 sep Ridning med förhinder
Det är 15 hästar på Hemlotten och där ska de inte vara. Jag misstänker direkt att det har hänt något med staketet, Ja visst är det så. Ett stort träd har blåst ner och dragit med sig en gate och en del staket. Ut och laga gaten. Matilda och jag samlar ihop alla hästar och får in dem i ett tätt hagsystem. Laga staket och klockan halv åtta är jag klar . Det blev inte tid för ridning.

18 sep Långt ute på alvaret
Det är ljummet och stilla ute när jag går ut för att se till hingstarna och valackerna. De tre ettåringarna är helt nära men resten får jag leta efter ett bra tag. De är allra längst bort på det stora området.

14 sep Intensiv dag
Först och främst iväg till vallokalen och rösta. Därefter samla ihop hingstflocken och med hjälp av tio ryttare/hästägare/tillresta gå ut med dem till alvaret. Rida. Fixa det sista med der nya staketet. Sälja en anka. Gå på gympa. Blogga och sen - te och valvaka.

13 sep Vi flyttar staket på Alvarsbeten
Vi ska utöka ridhästflockens område genom att vrida ett av staketen. Det är ett 290 meter långt dubbelt järntrådsstaket och om man är många är det enkelt. Vi är 18 personer som hjälps åt och vi är klara precis innan det börjar regna.

11 sep Windy trivs i sallet
Det bästa Windy vet är att få vara i stallet eller på baksidan. Idag njöt hon i fulla drag när Anders verkade henne.

10 sep 37 000 slag på Bróðir
Återigen har Bróðir besvär med sin bakdel. Han har ont vid vissa rörelser. Jag åkte till veterinär Jörgen Furéus och han gav Bróðir 37000 små slag på musklerna så att de blev mjuka. Samma procedur som för ett år sedan..

9 sept Ytterligare en kull med ankungar
Gråa myskankan har fått ytterligare en kull. Nu har vi över 30 ankor och gräsmattan kan snart döpas om till bajsmatta. Är det någon som vill ha en anka? Det är bara att höra av sig.

24 aug Reifur från Blackängen
Så heter Melinas nya häst. En reslig fux som fann sig väl till rätta på en gång.

22 aug Farao ska bli körhäst
Tessan har köpt en mycket fin vagn till Farao och idag ska vi pröva den.

21 aug Nytt betesområde till hingstarna
30 ha nytt fräscht område till hingstarna. Men det var bara spännande i ett dygn, därefter tog det goda betet på Utloppshorvan över i popularitet.

19 aug Isidor och Fluga
Så stor han är, säger jag, när jag får syn på Isidor. Nej, han är bara 147 cm, säger Janeth. Hm... det är väl stort för en islänning! Men nu är Isidor en ponny och då är det normalt. Allt är relativt.
Fluga kom tillbaka efter att ha varit hemma hos matte och husse under sommaren. De bor en bit norr ut på ön. Dimma blev mycket glad över att återse sin kompis.

17 aug Fyra timmar i sadeln
Upp klockan kvart över fem för att vara i tid till dagens TREC i Ålebo. Eftersom jag var ensam hemma tog jag Tira, som är lättlastad, men inte TREC-hästen nummer 1. Det är Jarpur. Hur eller hur. Det blev en intensiv dag och det var inte lätt att hitta i Smålands skogar.

16 aug Ensilaget är på plats
Årets höskörd hittills är bara drygt 120 balar och vi behöver ytterligare 100. Kanske kan vi ta en skörd till på Övre, om inte får vi köpa av Leif på Holmen.

11 aug Semestern är slut
Fyra veckor i Byxelkrok utan en enda riddag. Det tror jag är rekord. Alltid brukar det bli lite ridning under semestern, men i år har det bara varit slöa och soliga baddagar.

23 juli Blixten framför vagnen
Det är minst sex - sju år sedan Blixten kördes. För att öka på variationen i Blixtens motionerande bestämmer vi oss för att testa om det går att köra. Och vist går det! Det är väl som att cykla. Har man en gång lärt sig det så sitter det där
Vi har även gjort en ny väg på Rösåkern och alla ankungar är nu ute ur sina "födelsebon".

22 juli Korna badar och hingstarna rullar sig
Det är varmt ute och korna uppskattar sjön ute på alvaret. Även hingstarna har tillgång till sjön, men föredrar att rulla sig i sanden

16 juli Ny tjur på gården!
Han heter Casper och kommer från Skrikebo strax norr om Oskarshamn. Det har tagit sin tid att bestämma oss för att köpa en ny tjur. Det vi gruvar oss mest för är att märka uppemot tjugo kalvar nästa år. Nu är han dock på plats och både vi och kossorna är glada. Casper är jättefin och kolugn!

10 juli Fram och tillbaka över alvaret
Det är mycket smidigt att ta hem hingstarna när de ska verkas. I princip springer de hem själva, behöver bara lite vägvisning. Ut igen efter verkningen är dock ett par timmars arbete. Idag gick jag fem gånger fram och tillbaka. Solen sken och det blev vätskepåfyllning efter varje vända.

9 juli Skäpperöds Farao
Underbart liten söt minishettis, som heter Farao men kallas Plutten. Det är Thelmas nya häst och nu tror jag att Tessan har hittat den rätta. Lagom stor, mycket hanterad och väl inriden.

6 juli Hej och hopp
Fenja och Litli Skjoni får lite omväxling genom att löshoppa. Kanske inte den allra bästa dagen. Det är stekande hett och alla svettas.
Lösdriften är mer populär än någonsin.

5 juli Hur många ankungar är det?
På lördagsmorgon ser jag hur det rör sig under busken där bruna ankhonan har ruvat. Jag räknar till 12 ungar. Oj, så många. Vid middagen säger Jan: Så många ungar Bruna har fått. Jag räknade till minst 18." Ny räkning, är det 18 eller 19? Hur eller hur, många är det.
På söndagen kommer den ljusgrå honans ungar fram från buskarna. Bara fem. Bra det är lagom.

2 juli Rapport om Blixten
Cissi messar: "Blixten har varit med på en 45-minutersrunda! Han fick emellanåt trava för att komma ifatt Fenja och Ösp. Glad och pigg liten kille, men plötsligt i skogen la han sig ner och tänkte rulla sig. Tuva och jag tar med honom på en tur i morgon också".

29 juni Ankungarna badar och nya pensionatsgäster
Ankungarna är drygt en vecka och är så pass stora att de bör klara sig mot rovfåglar. Ankmamman och ungarna njöt av att äntligen få bada.
Tritill och Mósa är våra nya pensionatsgäster.

27 juni Blixten motioneras
Blixten höll på att få fång och nu är det regelbunden motion som gäller.

25 juni Per ringmärker ladusvalorna
Så är det dags igen. Min arbetskamrat Per gör sin årliga insats för kartläggningen av ladusvalorna. 13 ungar får varsin ring i höger ben.

22 juni Rider Bróðir 
Bróðir har varit avställd i drygt ett halvt år för att jag skulle kunna koncentrera mig på Tira och Jarpur. Jag vill bara ha två hästar igång samtidigt, annars blir det jobb. Hur eller hur, nu är det fokus på Bróðir och idag red Christina och jag ut på de två bröderna.
Det finns massor av smultron på alvaret!

20 juni Ankungar
Gråa honan, som ruvat i ankhuset, har fått fyra ungar. Vi håller dem instängda en vecka - tio dagar för att ungarna ska växa till sig. Annars finns det risk för att kråkorna och skatorna tar dem.

14 juni Storstädning
Dags för den årliga storstädningen. Åtta av stallets ryttare hjälps åt med att skura och feja. För egen del kör jag högtryckstvätten. Vi avslutar med fika i köket och en ridtur.

11 juni Minst men ändå störst
Nalle, heter han, Sandras lilla fyraåriga shettishingst. Hingstflocken blev minst sagt förundrad när han kom springande mot dem. Både korna och hingstarna la benen på ryggen och sprang. Vad är detta för en liten häst. Nalle satte alla hingstar och valacker, utom Nykur, på plats.

8 juni Ridning, hingstkontroll och röja
Vad härligt det är, säger Ann. Solen skiner, massor av trevliga ridkompisar och en härlig tur förbi Gubbarnas trädgård. Kan livet vara bättre?
Ridhästarna flyttar ut till alvarshagarna och får äntligen lite ytor att röra sig på.
Helgen avslutas med att jag röjer några träd på Humlestigen och Livet som insats.

7 juni Tävling
Klockan ringer 04:40 och för Ulrika redan 04:15. I arla morgonstund ger sig Ulrika, Christina och jag oss iväg till Mönsterås för att tävla med Arnór, Tira och Jarpur. Lätt fyrgång, V5, för alla tre hästar och även lätt tölt, T8, för Arnor.

2  juni Ankorna ruvar
Fyra honor ligger på cirka tio ägg var. Det blir väldigt många ungar om alla äggen kläcks. De första lär komma de närmaste dagarna.

1 juni Sommarhästar
Fyra hästar har återkommit under helgen för att få ombyte från vardagen hemma i Kalmar respektive Ullevi.

31 maj Jarpur på egna vägar
Idag ska Jarpur motioneras, men ändå vara "ledig". Han får följa med som handhäst, men väljer att stanna i skogen och äta sig mätt. Det blir två varv på 45:an innan vi samlar ihop oss alla tre, Jarpur, Tira och jag.

25 maj Stationshästarna är på plats
Felix och Xet, som bor på Lenstad station, flyttade in på sommarbete hos oss idag. Det var i stort sett bara kända hästansikten i flocken och alla hälsade vänligt på varandra.

24 maj Aktiv dag i stallet
Full rulle i stallet hela dagen.

21 maj Kvällstävling
Jag får ett sms sent på kvällen av Linda, som undrar om jag ska hänga med på Strokkurs kvällstävling. Oj, det kom lite plötsligt, men varför inte. Jag går hem tidigt från jobbet och klockan kvart i fem är vi med hästarna på Strokkurs bana i Mönsterås. V5 för Tira och för Særún blir det både V5 och T8. Det är nog en av de trevligaste tävlingar jag har varit på. Bara 25 hästar, god stämning och sommarvarmt.

17 maj Hingstarna till alvaret
Idag är det dags för hingstarna att flytta ut till alvaret. Det är bara elva hästar, några kommer senare. Allt går bra, bara några smärre incidenter där jag får ett ofrivilligt vårdopp. På kvällen går jag ut och tittar till dem. Lugnt och fridfullt - jag njuter.
På eftermiddagen kommer Arnór och Urdur.

16 maj Anna rycker in som ordinarie hovslagare
Anders hovslagare är sjuk och våra barfotahästar måste verkas idag. Imorgon ska de nämligen ut på alvaret. Så bra att Anna, som är elev hos Anders, har blivit så kunnig att hon kan verka själv.

7 maj Frihet under ansvar
Fåren lever ett fritt liv på Alvaret och jag ser till dem regelbundet och då får de pellets. Bara för att de ska komma när jag ropar på dem.

5 maj Eldar bland hingstarna
Korna och hingstarna har fri tillgång till hö under vintern och det spiller en hel del. För att inte kväva det gräs som finns under eldar jag på Rösåkern. Hingstarna är nyfikna och ettåringarna passar på att leka lite extra.

2 maj Djarfur och Særún
Djarfur har opererat sitt knä på höger bak och ska vara i Lenstad som konvalescent ett halvår. Han blir väl mottagen i hingstflocken.
Særún kom tillbaka idag för att tillbringa sommaren på Öland. Vi passar på att flytta ridhästarna till Mosshorvan och alla hästar blir jätteglada med massor av spring i benen.

1 maj Långritt över Alvaret
Idag är det dags för  vårritten över Alvaret. Klockan tio samlas vi i stallet och gör i ordning hästarna. Vi är nio ryttare plus Bróðir som löshäst. Gunilla från östra sidan är också med. Det blåser frisk men vi har vinden i ryggen större delen av ridningen. När vi fikar i Skarpa Alby är det riktigt varmt mot stenmuren.

28 april Grimnir blev 29 år
Vår ålderman, Grimnir, har slutat sina dagar. In i det sista var han pigg och såg ut att må gott. Den sista tiden gick han tillsammans med Prins, som hade tagit honom till sin flock. Grimnir blev 29 år och fick flera fina år på Öland.

27 april TREC
Vilken fin tävling det blev. Allt löpte på som planerat. Tidsplaneringen höll, alla ryttarna var nöjda och funktionärerna likaså. Det blev en intensiv dag från sex på morgonen till åtta på kvällen. Sista passet var en ridtur på Tira för att stänga grindarna på Långa järnvägsbanken. I veckan släpper bonden ut sin ungdjur där och han väntade bara in vår tävling. Verkligen hyggligt.

25 april Datorhaveri
Datorn kraschade för en vecka sedan när arbetet med förberedelserna inför vår Trec var som intensivast. Datorn klarade inte trycket av alla datafiler som jag förde fram och tillbaka över nätet. På söndag, 27 april, går tävlingen av stapeln och vi räknar med en lika bra Trec som förra året. 19 startande ekipage från Norrköping i norr till Simrishamn i söder.
Under senaste veckan har Glanni, ett år, anslutit till hingstflocken och Kormákur har sålts till Blekinge. Han får komma hem till sin mamma, Álin!

16 april Nya valacker
Lagom till vårkänslorna börjar blomma kom veterinär Ingrid och kastrerade Prins och Tritill. De är fyra respektive tre år och humöret växlar på dem såsom på Dr Jekyll och Mr Hyde. Idag var de Dr Jekyll och allt gick lugnt och stillsamt, med undantag för när Mr Hyde uppträdde i Tritill och han bet mig magen. Tur att jag hade både tröja och jacka på mig.

13 april Orkade inte vänta
Strokkur har prova på tävling idag och jag har länge sett fram emot att åka till Mönsteråsbanan med Tira. Sagt och gjort, vi ger oss iväg. Väl framme klockan 12:30 får jag min starttid, som blir 17:50. Oj, vänta i mer än fem timmar. Jag bestämmer mig snabbt för att ställa in tävlingen och åka hem igen och föreslår att man ska kunna anmäla sig i förväg till nästa prova på tävling. Jag tror att Strokkur gör om rutinerna till nästa gång. 
Fick en kanonritt på Jarpur istället på eftermiddagen. Vilken ökad tölt denna häst har!

Korna har flyttat ut på alvaret idag. Efter viss tvekan tog de sig igenom hela hagsystemet.

12 april Anna klipper fåren och en ny Diamant
Vi har väntat med att klippa fåren, eftersom Anna har bett om att få öva på våra tackor. Hon ska nämligen bli proffsklippare och behöver mycket praktik innan hon kan titulera sig proffs. Våra gamla tackor var minst sagt en utmaning.

Tessan har fått låna en liten ponny över sommaren till Thelma. Ponnyn heter Diamanoch är en blandning mellan shettis och welsh.

6 april Pricken
Vi har pratat länge om att ta bort Pricken. Hon är gammal, har svårt att hålla hullet och är allmänt åldersstel. Idag på morgonen kom Bernth och hjälpte oss. Pricken förstod inte vad som skulle hända. Lika tillgiven som alltid följde hon med Jan ut och fick havre i en hink.

5 april Aðall anländer
En ny hingst som heter Aðall. Han är välrest, brunblack och blev väl mottagen av de nya kompisarna. 

2 april Fem valacker på alvar
Jag har flyttat ut fem valacker på Alvaret. De behöver röra på sig mer och leta efter mat. Det vore inte helt fel om de tappar ett kilo eller två när de spatserar på allvar.

30 mars Kurs i att rida TREC
Sju nyfikna TREC-ryttare var på plats i Lenstad idag. Efter den teoretiska genomgången vid köksbordet red de en minitävling i strålande solsken. De som ännu inte hade anmält sig till den riktiga tävlingen den 27 april, skulle göra det på momangen. 

29 mars Alvaret när det är som bäst
Strålande solsken, vindstilla och med fåglar i skyn och i mossen. Då är det gott att skritta på en häst. Det är som balsam för själen. 
Melina och Matilda fick en fin ridtur tillsammans.

28 mars Sara, Jennifer och hästarna flyttar till Rönnerum
Idag bär det iväg. Sara och hennes familj flyttade till Rönnerum för en vecka sedan och nu är det dags för Nói och Eldur att flytta. Vi hjälps åt med att lasta och efter lite lock och pock är alla installerade i det nya stallet. Nu ser vi fram mot att få hälsa på och ta en ridtur på nya vägar.

23 mars Tre kvinnor tar saken i egna händer
Jan ska resa bort i mitten av veckan och jag kommer att behöva en ny ensilagebal till ridhästarna när han är borta. Ut med traktorn för att dra fram en bal. Det här är lite trixigt och Jan brukar backa fram och tillbaka, putta på balen och lyfta in den i stallgången. Nu sitter han och med en cigg och pausar efter snickeriarbetet och jag tänker fixa balen själv. Blir lite fundersam över hur jag ska backa fram och tillbaka, putta och lyfta. Hm ... Ann och Christina är i stallet. Måhända är tre kvinnokrafter bättre än traktorn? Sagt och gjort vi rullar in den för hand. Det verkar nästan som om Jan känner sig lite överflödig.

För övrigt var det en härligt solig dag med massor av ridning. Djuren trivs i vårvärmen.

21 mars Kormákur är till salu
Isabell, som äger Kormákur, var här för att filma och fota sin treåriga hingst inför försäljningen. Det var första gången han var i en paddock och maken till följsam och energifull häst får man leta efter.

16 mars Överallt och ingenstans
Efter lördagens stormbyar vaknar jag på söndag morgon till strålande solsken och bara lite vind. Jag bestämmer mig för att rida över alvaret på Jarpur och ta med mig Bróðir som handhäst. Handhäst? Bróðir tvärstannar och jag tappar honom tre gånger på 500 m. Jag ger upp, släpper honom och säger åt honom att gå hem. Ridturen fortsätter med en häst. Tror jag. Plötsligt är han där - Bróðir. Han har inte släppt oss ur sikte och kommer i galopp över alvaret. Jarpur och jag blir frustrerade och så här håller det på i nästan två timmar. Plötsligt är Bróðir på egna äventyr och plötsligt galopperar han förbi oss. Han hittar bland annat en ny väg vinkelrätt mot Långa järnvägsbanken. Där har vi aldrig ridit och det tar en rejäl stund innan jag ser honom på nytt. Han är nog understimulerad och kanske ska jag börja hantera honom systematiskt. Christina föreslår tuff ridning i dressyr. Ska fundera på det.

13 mars + 15 grader
Jag gick hem en timme tidigare från jobbet idag för att kunna njuta av vårvärmen på + 15 grader. Fick en fin fin ridtur på Jarpur med Tira vid sidan. Som jag njöt. Det gjorde även Thelma och Naggur igår.

9 mars Ridning och fika
Sara och Jennifer ska flytta till egen gård i Rönnerum om ett par veckor. Idag var sista helgriddagen och vi passade på att ta en långritt tillsammans. Efteråt bjöd Sara på fika med semlor och morötter.

8 mars Det är vår
Sol och drygt tio grader. Nu känns och syns våren. Blåsippor och nya fåglar varje dag. Tranan hörde jag för första gången redan förra helgen och idag kom en tofsvipa till gården. 

2 mars Pricken och Grimnir blir friserade
Gårdens två äldsta, Grimnir och Pricken, blev av med delar respektive hela sin vinterpäls idag. Jag tyckte att Grimnir såg lite hängig ut och tog in honom i stallet. Oj, så pigg han blev och åt friskt av både havre och hö. Gnäggade glatt på Pärla. Inte fattades det honom något. Pricken blev inte klippt i höstas och äntligen blev hon av med den tjocka och tunga pälsen. Inte så tjusigt, men funktionellt klippt.
Den nya sadelkammaren är populär.

1 mars Häst eller älg?
Dimman ligger tät på morgonen när jag ger mig ut på Tira för att rida. Långa järnvägsbanken - Fyrtiofemman - Asplunden. Allt för att bättra på Tiras kondition. Vid den lilla våtmarken på Fyrtifemman håller vi på att bli tagna för en älg. Det är två jägare som spanar efter våra ljud. Jag ser dem och hojtar. Känns skönt att vara på egen mark, men inte så bra att två jägare spanar. Nästa gång får jag inte glömma varselvästen.

23 feb Vårtecken
Enligt SMHI är det vår i Lenstad och jag är benägen att hålla med. I veckan såg jag årets första grågäss och igår såg Christina årets första blåsippa. Så tidigt tror jag aldrig att jag sett blåsippor. 
Det är geggigt på marken, men vinden och solen gör sitt bästa för att torka upp.

16 feb Solen värmer
Trots att det blåser så värmer solen. Bara man är i lä. Djuren trivs.
Jag fick en riktigt bra ridtur på Jarpur tillsammans med Christina och Pärla. Humlestigen i skritt till 90 procent. Så borde man rida oftare.

15 feb Ebba och My på ridbesök
Boje bor i Halmstad med Sandra och Ebba. Idag kom de för att rida, något som Ebba har önskat länge.

8 feb Diamant
Ja, så heter den nya lilla hingsten. Han ser helt annorlunda ut med lykta och blåa ögon. Den hästen kommer man alltid att känna igen.

2 feb Äntligen ridkurs
Två riddagar med Sölvi Sigurðarson som instruktör. Lugn, metodisk och fokuserad instruktör. Det gillar jag. Jag rider Tira och min uppgift framöver är att få hennes fulla uppmärksamhet och rida henne bara med sätet i höger och vänster varv.  Skänkel och pisk, i den ordningen, får jag hjälpa till med. Dock inga hjälper med händer. Det blir att skritta och trava framöver.

29 jan 30 km/tim över Ölandsbron
Till helgen ska jag gå på ridkurs i Algutsrum. Ulrika, som har Arnór, erbjöd sig generöst att låna ut sin transport, som har både boggi och vinterdäck. Ja tack sa jag och tog hem den idag. Det var inte bästa dagen! Snöstorm. 15m/s i byarna och ihållande snöfall. Efter att vinden nästan tog hela ekipaget på väg uppför högbrodelen blev det krypköra i 30 - 40 km/tim hela vägen hem. Tog noll hänsyn till dem som körde bakom mig och höll mig mitt i min vägbana.

Hemma stod hästarna och väntade på mat.

26 jan Kurs i att slå på en tappsko
Sara och jag har varit på en riktigt bra kurs i att slå på en tappsko. Det var Oddur som ordnade kursen och nu är vi taggade. Men å andra sidan är det väldigt lätt att ringa till våra hovslagare. Få se hur jag gör om det mot all förmodan blir en tappsko. Jag har bara haft två eller tre stycken på sjutton år. 

25 jan Propositionen till vår tävling i TREC
Nu ligger vår proposition ute på nätet. Det blir återigen en tävling i TREC på vår gård och datumet är den 27 april. Vi  som håller i trådarna är samma gäng som förra året. Hoppas på många starter!

19 jan Plockepinn i skogen
Höstens stormar har blåst ner ett och annat träd. Det krävs både teknik och styrka för att få ordning på den lilla skogen på Jutan.
Trots isande vind var nästan alla Lenstadryttare på hästryggen både en och två gånger under helgen.

18 jan Lyckliga hästägare
Ikväll skrev Sara på papprena för Eldur och Jennifer tog sig en ridtur i paddocken på sin nya häst. Eftersom Ylva, som säljer Eldur, bor i Tyskland var hennes vänner Wendela och Felica med vid försäljningen.

17 jan 25 hästar till verkning
Det blir många hästar för Anders idag och planen var att hovslagareleven Anna skulle vara med. Men hon har skadat sin tumme och är hemma. Som vanligt börjar vi med hingstarna, därefter valackerna och sist stona. Klockan blir halv fem innan Anders tar kväll. Skönt att det är två dagar ledigt, säger Anders när han åker hem till Tvärskog.

15 jan Broddarna är på
Plötsligt blir det vinter och både Jarpur och Tira får broddar i skorna. Jag tar en testtur med Jarpur och han går lika bra som alltid. Toppenhäst! 
Ridhästarna är vana att kunna knapra på fjolårets gräs men nu går det inte med is och snö på backen. Så populärt det är att få tillgång till den rikligt halmade lösdriften på Lillalvarsängen.
Korna och hingstarna får också rejäl påfyllning med nya ensilagebalar.
Vimsan håller sig inne och vaktar våra blommor.

10 jan Sara och Jennifer köper Eldur
Nu är det klart! Sara köper Eldur och det kommer i första hand bli Jennifers ridhäst. De får en toppenfin häst. Pigg, lyhörd, framåt, trygg och med fin naturlig bäring. För oss känns det extra bra att veta att Eldur, som är född på vår gård, kommer till ett bra hem. 

5 jan Andra ritten med Pärla
Idag är det dags för andra ridutflykten med Pärla. Vi är fyra ryttare som tar Kyrkvägen och Pärla är lika säker som senast. Christina och jag rider in på "Livet som insats" medan Ann och Tessan tar Humlestigen. Vi är tillbaka vid asfaltsvägen samtidigt och Calle, Pärlas husse, passar på att fotografera oss.

4 jan Núka tränas och Módis åker hem
Härlig solig morgon med en ridtur på "Långa järnvägsbanken". Med på ritten är Tessan, Linda och Ann. Själv rider jag Jarpur med Tira vid sidan. Tira galopperar med svansen högt och med flera glädjesprång. En så´n härlig liten häst.
Louise har påbörjat träningen av Núka och idag förstår han att det är bra att komma fram till matte.
Módis vintervila är slut för denna gången.

3 jan Nya höbalar
Korna och hästarna äter ungefär en bal per dag. Ensilagebalarna finns ute i de två vinterhagarna och vi ska bara öppna lämpligt antal en gång per vecka. Det är lite pyssel, eftersom vi i första hand drar ut balar ur ensilageförrådet.

1 januari 2014 Nyårselda i Byxelkrok
Årets sista dag eldar vi i Byxelkrok. Elden brinner över tolvslaget och blir därmed inledningen på ett nytt härligt år.




Von och Sæfaxi hälsar på varandra











Myskanka med ällingar











Ladusvala




Ulrika och Arnór



Fjorton och Tess
Pricken och Lena
Adal och Garri stegrar sig
Rida labyrint


Bróðir mars 2014
Tira gapar
Pricken är nyklipt


Diamant
God stämning och god mat på ridkurs
Fluga
Sara slår på en tappsko
Ulva och Petter fäller träd
Jennifer och Sara saadlar Eldur
Eldur, Spirit och Garri väntar på sin tur att verkas
Skorna är broddade

Helena på Tira och Christina på PärlaLouise och Núka

 

 

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers